Sunday 5 May 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Ελληνική πολιτική

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού από τις διπλές εκλογές.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 1 Ιουνίου 2023.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου βγήκε νοκ-άουτ η αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ έμεινε χωρίς αντίπαλο, οπότε τώρα το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πλησιάσει το ένα το άλλο και θα έχουμε δύο κόμματα ισοδύναμα στην αντιπολίτευση, που όμως και τα δύο θα είναι πολύ μακρυά από τη ΝΔ.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το αντίστοιχο ξεκαθάρισμα θα γίνει και όσον αφορά την ελάσσονα αντιπολίτευση. Με την εξαίρεση της ακλόνητης σταθεράς του ΚΚΕ, θα έχουμε σεισμικές μετατοπίσεις και μεταξύ του ποιος θα αντιπροσωπεύει την ελάσσονα αντιπολίτευση από τα αριστερά (Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Ιωάννης Βαρουφάκης), αλλά και ποιος θα αντιπροσωπεύει καλύτερα την ελάσσονα αντιπολίτευση από δεξιά (Κυριάκος Βελόπουλος ή Δημήτρης Νατσιός).

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν υπέρ της Ζωής. Να πω εδώ ότι το κυρίως μειονέκτημα και των δύο είναι ότι πάσχουν από hangover του 2015. Λογικό, διότι αυτό χάραξε την πολιτική τους πορεία και ειδικότερα την αυτόνομή τους πορεία. Ο Βαρουφάκης, όντας στη Βουλή την τετραετία κούρασε με το hangover αυτό. Ό,τι και να γινόταν στην χώρα, ο λόγος του επέστρεφε μονίμως στο 2015. Οπότε μοιραία έρχεται η φρέσκια Ζωή, με νέα πρόσωπα.

Στην δεύτερη περίπτωση, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν θα είναι ή ο ένας ή ο άλλος. Μακράν το πιθανότερο είναι να βρίσκονται και οι δύο στην Βουλή. Αντίστοιχα με την διαπάλη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα αναπηδήσει από το 14-18% των εκλογών του Ιουνίου να αναδειχθεί ως ο δεύτερος πόλος στο βάθος της τετραετίας, θα έχουμε και εδώ έναν ανταγωνισμό μεταξύ Βελόπουλου και Νατσιού ως προς το ποιος θα αντιπολιτεύεται τη ΝΔ όχι όσον αφορά την διαχείριση της κυβέρνησης στα μικρά ή μεσαία ή ακόμη και σε μερικά μεγάλα. Αλλά ποιος θα αντιπολιτεύεται τη ΝΔ στον πόλεμο αξιών.

Ποιος θα υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις συντηρητικές ρίζες των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά δηλαδή που ξέχασε και άφησε πίσω της, διότι η προϋπόθεση για να απορροφήσει το μεγάλο αυτό τμήμα του κέντρου που πέτυχε, ήταν να εγκαταλείψει ορισμένες από τις αρχές και αξίες της βάσης της.

Η σύγκριση των δύο προσώπων, η μόρφωση και το βάθος της προσωπικότητάς τους, αλλά και το ύφος και ήθος τους, νομίζω ότι καταδεικνύουν και στην περίπτωση αυτή νικητή το φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική. Δεδομένου ότι το +21% θα διευρυνθεί τον Ιούνιο, τον λόγο έχουν πια οι ψηφοφόροι του ευρύτερου χώρου!

Πηγή – https://www.antibaro.gr/article/34997

1 comment

Δεξιός 3 June 2023 at 15:08

Στις 21 στείλαμε την ακροαριστερά και τους ελεεινούς καραμανλικούς συνοδοιπόρους της στον πάτο. Στις 25 τους στέλνουμε στον απόπατο, εκεί που είναι η θέση τους.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.