Monday 29 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά Κωνσταντίνος Χολέβας

Πόσο μας επηρεάζει ο “αιώνας της Τουρκίας”;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Στις 16 Μαρτίου 2023 ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Όρμπαν έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Ενώσεως Τουρκογενών Κρατών, στην οποία μετείχε ως παρατηρητής το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στην Ουγγαρία και ορθώς έπραξε. Προ ολίγων ημερών αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έστειλε μήνυμα προς τις μουσουλμανικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, δεδομένου ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει μόνο τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο, στην επόμενη συνάντηση των Τουρκογενών Κρατών,  θα συμμετάσχει το ψευδοκράτος ως  “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Η διπλωματική αναταραχή καταδεικνύει την ύπαρξη τουρκικού σχεδίου για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στις 29 Οκτωβρίου θα συμπληρωθούν ακριβώς εκατό χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι γιορτάζουν την Ημέρα της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι την ημέρα εκείνη θα αρχίσει ο “Αιώνας της Τουρκίας”.  Δικαίωμά του να έχει σχέδια, αλλά και δικό μας δικαίωμα και υποχρέωση είναι να λάβουμε μέρα αποτροπής των ενεργειών που μας αφορούν ως Ελληνισμό.

Ένα από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα του νέου αιώνα για τον Ερντογάν πιθανόν να είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους από κάποια ασιατική χώρα. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται άλλοτε τη μουσουλμανική θρησκεία και άλλοτε τη χρήση τουρκογενών γλωσσών για να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλα κράτη και για να διαφημίσει την ύπαρξη του ψευδοκράτους. Η Ελλάς και η Κύπρος οφείλουν να ενημερώσουν όλες τις Ενώσεις Κρατών, στις οποίες μετέχει η Τουρκία, ότι θα θεωρήσουν ενέργεια μη φιλική και αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο κάθε κίνηση που θα αναβαθμίζει το ψευδοκράτος των Κατεχομένων.

Η επόμενη στόχευση του Ερντογάν θα αφορά τις τοπικές εκλογές για ανάδειξη Δημάρχων και άλλων αξιωματούχων. Θα γίνουν τον Μάρτιο του 2024 και ο Τούρκος Πρόεδρος θα καταβάλει εργώδη προσπάθεια για να ξαναπάρει στα χέρια του τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα Δήμαρχος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ηγετικό στέλεχος της Αντιπολίτευσης. Ο Ιμάμογλου είναι δημοφιλής εκτός Τουρκίας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί, διότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα κρίνουν κατά πόσο έκανε έργα ουσίας για τους δημότες του.

Μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν θα είναι και το νέο Σύνταγμα, το οποίο έχει υποσχεθεί και το οποίο θα αρχίσει να συζητείται εντός του 2024. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατεύσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών. Στην πραγματικότητα επιθυμεί να επιβάλει ένα πολίτευμα αμερικανικού τύπου. Δηλαδή Προεδρική Δημοκρατία με ισχυρό Πρόεδρο και δικομματικό σύστημα.

Επανερχόμενος στο Κυπριακό θυμίζω ότι η πρόταση του Τούρκου Προέδρου για δύο κράτη στην Κύπρο δεν περικλείει όλη την αλήθεια. Αναζητεί μία  λύση  χαλαρής Συνομοσπονδίας ώστε να έχει κάποια μορφή ελέγχου και επί των Ελληνοκυπρίων. Διαφωνώ ριζικά με την πρόταση ορισμένων Ελλήνων διεθνολόγων που θέλουν να αποσυνδέσουμε το Κυπριακό από τις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας. Όταν υπάρχει τουρκική εισβολή και κατοχή σε ένα τμήμα του Ελληνισμού η υπόθεση αφορά όλους μας. Η Τουρκία μάς αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο και η δική μας απάντηση θα είναι ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδος -Κύπρου.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 30.9.2023

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.