Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κωνσταντίνος Χολέβας

Άξιος Πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

paulopoulosΔιαφωνώ σε πολλά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά θεωρώ πολύ επιτυχημένη την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο καθηγητής, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, είναι άξιος για να αναλάβει το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα.

Πολλά εγράφησαν και θα γραφούν υπέρ ή κατά της επιλογής αυτής. Θα ήθελα να μείνω σε τρία στοιχεία που συγκροτούν την προσωπικότητα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.

Πρώτον, ο κ. Παυλόπουλος σέβεται την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Παράδοση του λαού μας και αναγνωρίζει τον εθνικό, κοινωνικό και μορφωτικό ρόλο της Εκκλησίας μας. Θυμούμαι τις κατά καιρούς εισηγήσεις του, ως ειδικού στο Δημόσιο Δίκαιο, ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση τα άρθρα του Συντάγματος περί της επικρατούσης θρησκείας. Θυμούμαι επίσης την τολμηρή νομική και πολιτική θέση του για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, όταν είχε ταχθεί υπέρ της προαιρετικής αναγραφής. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του για τις Χριστιανικές και δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης στις 5.5.2003, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος διοργάνωσε διεθνές Συνέδριο για το τότε συζητούμενο Σύνταγμα της Ευρ. Ενώσεως. Και ήταν πολύ συγκινητική η ομιλία του πριν από λίγα χρόνια στις 15 Αυγούστου στην Τήνο, όταν ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή μίλησε άνευ χειρογράφου για την Παναγία μας και εντυπωσίασε για τη θεολογική του κατάρτιση και την ειλικρινή ευσέβειά του.

Δεύτερον, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει, γράφει και ομιλεί σωστά την ελληνική γλώσσα. Είναι τέτοια η γλωσσική μας έκπτωση, τα συχνά γλωσσικά λάθη στα ΜΜΕ και η εκφραστική πενία των νέων μας, που θεωρούμε ευτύχημα να έχουμε Ανώτατο Άρχοντα με ελληνοπρεπή παιδεία. Πάντα χαιρόμουν να τον ακούω στην τηλεόραση και η χαρακτηριστική ταχύτητα του λόγου του απεδείκνυε την ευρυμάθεια και την άρτια γνώση της ενιαίας ελληνικής (λογίας και δημοτικής). Ο Προκόπης Παυλόπουλος διδάσκει ελληνικά όταν ομιλεί και ξεχωρίζει σαφώς από πολλά άλλα πολιτικά πρόσωπα, που δεν διακρίνονται για την παιδεία και την ευφράδειά τους.

Τρίτον, ο πρώτος πολίτης της χώρας μας κατέχει άριστα τα θέματα του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου, ώστε μπορεί να αποτελέσει καλό σύμβουλο σε μία άπειρη κυβέρνηση όπως η σημερινή, αλλά και φραγμό σε νομοθετικά σφάλματα και ολισθήματα, αν τυχόν χρειασθεί. Οι αρμοδιότητές του βάσει του ισχύοντος Συντάγματος είναι όντως περιορισμένες, αλλά υπάρχουν τρόποι για να δείξει την διαφωνία του ένας Πρόεδρος, όταν μάλιστα έχει προσωπικότητα και παιδεία. Εξ άλλου ο κ. Παυλόπουλος διετέλεσε νομικός σύμβουλος του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αυτή η εμπειρία θα τού φανεί χρήσιμη.

Του εύχομαι ολοψύχως καλή επιτυχία!

Κ.Χ. 18.2.2015

7 comments

Kostas Dimopoulos 23 February 2015 at 21:14

Άντε να τον δούμε….Με αυτές τις περγαμηνές, πόσα θα αρνηθεί να υπογράψει….

Reply
Πατριώτης 24 February 2015 at 09:55

Προσωπικά, για ένα και μόνο θυμάμαι τον Παυλόπουλο: «Ευχαριστώ εκείνους που επιλέγουν την Ελλάδα…».

Reply
louiscoutas 24 February 2015 at 10:22

Γνωρίζει να ομιλεί και να γράφει ορθά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Γλώσσα, ο νέος Πρόεδρος.
ΜΠΡΑΒΟ!!!
Μας δουλεύεται σίγουρα!

Reply
sv1enj 24 February 2015 at 11:21

Αγαπητέ και Χολέβα, έχετε απόλυτο δίκιο!!…
Άριστη η επιλογή του κ Τσίπρα… Αυτός πλέον και οι τριακόσιοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον μειωμένης ηθικής Πάκη. Τον κρατάνε καλά. Ξεχάσατε να μας πείτε για το ξύλο που έφαγε έξω από το υπουργείο του από τον απατημένο σύζυγο, και για τα δόντια που έχασε… “Αρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει”.

Reply
leon11gr 24 February 2015 at 14:48

Σε ότι αφορά τα θέματα της Εκκλησίας, θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση όταν θα κληθεί να επικυρώσει τις αναμενόμενες αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους ή της αλλαγής φύσεως του μαθήματος των θρησκευτικών.

Reply
Δημήτριος Γ. Παναγιώτου 14 June 2015 at 18:12

Κύριε Χολέβα, με βάση την μέχρι τώρα παρουσία σας σας εκτιμώ αφάνταστα, αλλά με αυτό το ατόπημά σας, συγχωρέστε με, η πίστη μου προς το πρόσωπό σας κλονίστηκε. Διότι μόνον ως …πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί αυτό το άρθρο σας για τον “Πάκη”.

Εκτός κι αν η όλη προσπάθειά σας αποτελεί κεκαλυμένη προσπάθεια σαρκασμού τόσο της αριστερο-θολο-κουλτουριάκης νοοτροπίας της εταιρείας “Τσίπρας & ΣΙΑ” όσο και ειρωνικό σχόλιο κατά του κυρ-Προκόπη του “νέου” Προέδρου της “δημοκρατίας” μας. (η έμφαση στα εισαγωγικά και το μικρό δέλτα).

Επίσης, το γεγονός ότι φτάσαμε στο έσχατο επίπεδο να θεωρούμε κάποιον άξιο για …”ΠτΔ” μόνο και μόνο επειδή μιλάει και γράφει σωστά τα Ελληνικά, είναι ενδεικτικό της κατάντιας για να μην πω ξεφτίλας μας ως λαός. Μάλιστα ο κύριος louiscoutas παραπάνω που επίσης κάνει το ίδιο σχόλιο, υποπίπτει στο κλασσικό λάθος να γράψει το β’ πληθυντικό με “αι” δηλ. “δουλεύεται” αντί για “ε” που είναι το σωστό…

Πώς περιμένουμε λοιπόν να βγούμε από το τέλμα και να πάμε μπροστά; Είμαστε ένας αγράμματος λαός, με οσφυοκάμπτες διανοούμενους και εκμεταλλευτές πολιτικάντηδες.

Είναι θέμα χρόνου να εκλείψουμε τελείως!

Reply
Δημήτριος Γ. Παναγιώτου 14 June 2015 at 18:22

Αν δεν σας είναι κόπος, προσθέτετε ένα ακόμα “μ” στο “κεκαλυμένη” στο προηγούμενο άρθρο μου και το οποίο μου το …”έφαγε” ο “Δαίμων του Τυπογραφείου”.

Ευχαριστώ!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.