Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
1453-Τουρκοκρατία Βίντεο

ΒΙΝΤΕΟ – Η αποτυχημένη ελληνική επανάσταση των Ορλωφικών (1770)

 

Στα τρία προηγούμενα βίντεο του Cognosco Team για την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, μιλήσαμε για το πλήθος επαναστάσεων που έγιναν κατά των Οθωμανών κατακτητών.

Πλέον, έχουμε φτάσει στο 1770, περίπου 20 χρόνια από τη γαλλική επανάσταση του 1789 και περίπου 50 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821. Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο βίντεο (βλ. παρακάτω), η ρωσική προπαγάνδα στις περιοχές που ζούσαν Έλληνες ήταν μεγάλη και με προφητείες όπως του Αγαθάγγελου η ρωσική αυτοκρατορία προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες ότι η απελευθέρωσή τους μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσω της βοήθειας του ξανθού γένους, δηλαδή των Ρώσων.

Φυσικά ο πραγματικός στόχος των Ρώσων ήταν η ανασύσταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με αυτούς κυρίαρχους, και ο έλεγχος τόσο ολόκληρης της Μαύρης θάλασσας, όσο και των Στενών και του Αιγαίου.

Από πολλούς τα Ορλωφικά χαρακτηρίζονται η πρώτη ελληνική επανάσταση γιατί υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη οργανωμένη και όχι τοπική επανάσταση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα βίντεο κι άλλες φορές επαναστάτησαν ταυτόχρονα πολλές περιοχές της Ελλάδος, ενώ όπως θα δούμε παρακάτω, η εξέγερση των Ορλωφικών μόνο καλά οργανωμένη δεν ήταν.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών αλλά και τον φόρο αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες το επόμενο διάστημα από τους Τουρκαλβανούς:

 

cognoscoteam.gr

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.