Sunday 28 April 2024
Αντίβαρο
Κρίτων Σαλπιγκτής Χρονογραφήματα

Θεσμολάγνοι τριπλαδόροι

ΚΡ 62– 19.10.2007

Στριμμένο κάγκελο

Θεσμολάγνοι τριπλαδόροι

Γράφει ο Κρίτων Σαλπιγκτής

Γραφέας

Άμα είσαι θεσμολάγνος, να είσαι. Το ποιος θα κυβερνήσει, ας πούμε, το λέει ο λαός. Θεσμός. Έτσι και πεις να το λένε μόνο οι κομουνιστές, θα σε πάρει με τις πέτρες πρώτος ο Αλαβάνος. Και τελευταία η Παπαρήγα. Η οποία, για την τιμή των όπλων, θα πετάξει κι αυτή κα ’να βοτσαλάκι, αλλά κοτρόνα αποκλείεται. Εκ του λαού πηγάζει (λέμε τώρα) κάθε εξουσία. Αυτός αποφαίνεται τι θα γίνει κι επί μείζονος σημασίας θεμάτων. Με δημοψήφισμα. Απλώς από το ‘74 δεν προέκυψε κάτι μείζον. Ούτε για δείγμα. Στην Ευρώπη αντιθέτως θα παίζονται δράματα. Διότι εκεί έγιναν καμπόσα. Οπότε εμείς, ως ανυπότακτος λαός (ρωτήστε την κ. Ρεπούση), με διά βοής δημοψήφισμα αποσύραμε το κόμικς βιβλίο της αλλότριας Ιστορίας της. Με την φκιασιδωμένη, λες και υπήρξε καλλονή, Οθωμανική Ιστορία, με τις πονηριές και τα λάθη, με την ατάλαντη γραφή. Το βεβαιωμένα σκάρτο και με τη βούλα της Ακαδημίας Αθηνών.

Οργίλη η αριστερο-σάμθιγκ συγγραφέας και συμπάσχουσα η παρέα της επικαλούνται πλέον τσαλαπάτημα θεσμών. Λέει η κ. Κουλούρη: «Η απόφαση να “αποσυρθεί” αντιβαίνει στη θεσμική λειτουργία έγκρισης σχολικών βιβλίων». Το ίδιο βιολί κι η κ. Ρεπούση (Νέοι Φάκελοι, Παπαχελάς – Σκάι TV, 9-10-2007): «Η Ακαδημία; Αναρμόδια να με κρίνει». Κακώς, εννοεί, ξεγύμνωσε 83 λάθη της, όταν το βιβλίο είχε εγκριθεί αρμοδίως απ’ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.). Βρε, θεσμολαγνεία! Ξέχασε η κ. Ρεπούση με τι επιδέξιες τρίπλες απέσπασε αυτή την έγκριση! Της θυμίζει ο κ. Παπαγρηγορίου, σύμβουλος του Π.Ι., με επιστολή του προς TA NEA (9-10-2007): «το δείγμα υλικού αναπέμφθηκε 2 φορές…με πλήθος παρατηρήσεις… συζητήθηκε πρόταση διακοπής της συνεργασίας σε επίσημη συνεδρίαση (23-6-2004) για ανεξήγητα αντισυμβατική στάση (παραβίαση προγράμματος και προκήρυξης)… από τις 100 συγγραφικές ομάδες… μόνο η ομάδα Ρεπούση αντέδρασε έντονα… μέσω του Τύπου… άσκησε αφόρητες πιέσεις για να καμφθούν οι επιφυλάξεις του Π.Ι.». Πώς; Απαίτησε με άρθρο της (ΤΑ ΝΕΑ 14-9-2004)να παραμεριστούν με πολιτική ευθύνη όσοι “Εμποδίζουν την ανανέωση στα σχολικά εγχειρίδια“. Των οποίων τις υποδείξεις σάρκασε ως “εθνικού” περιεχομένου ο “Μικροπολιτικός” (ΤΑ ΝΕΑ, 15-10-2004). Οι πιέσεις απέδωσαν. Η θεσμολαγνεία της παρέας τότε ήταν σε διακοπές.

Υ.Γ. Μας έδωσαν μαθήματα ευπρέπειας οι Τούρκοι στην Πόλη. Εμείς περιοριστήκαμε σε μαθήματα ποδοσφαίρου. (Σ.Σ. Σχόλιο για την νίκη της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου με 1-0 στην Κωνσταντινούπολη.)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.