Wednesday 1 May 2024
Αντίβαρο
Διάφορα

Μικρασιατική Καταστροφή: Ξεριζωμός, μαρτύριο, μνήμη


Επετειακό αφιέρωμα στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”


Η εφημερίδα κυκλοφορεί και στην Αθήνα όπως και τις περισσότερες πόλεις. 




Περιεχόμενα
Ανέκδοτες συγκλονιστικές μαρτυρίες: από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς


Θεοφάνης Μαλκίδης, δρ. Κοινωνικών Επιστημών: Φιλέλληνες στη Μικρά Ασία, Έσωσαν χιλιάδες Έλληνες και ανέδειξαν το μαζικό έγκλημα.
Από τον Χόρτον και τον Μοργκεντάου, στον άγνωστο ιάπωνα πλοίαρχο που πέταξε το πολύτιμο φορτίο του για να επιβιβάσει πρόσφυγες


Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη
Αλέξανδρος Μασαββέτας: “Οι Αρμένιοι… έκαψαν τη Σμύρνη και… έσφαξαν τους Τούρκους”. Το Τουρκικό Ίδρυμα Ιστορίας αθωώνει τον ελληνικό στρατό και ενοχοποιεί τους Αρμένιους ως υπεύθυνους για τη γενοκτονία των… Τούρκων και των Κούρδων!



Η ιστορία μιας αιχμάλωτης γενιάς: Μικρό ψηφιδωτό σενάριο για τη Μικρά Ασία, μέσα από τον κόσμο της λογοτεχνίας, που προβάλλει έκδηλα τον καημό της Ρωμιοσύνης στην Ιωνία και πώς έζησαν τα ταραγμένα αυτά χρόνια σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού της κόσμου.
Ανθολογούνται ο Γιώργος Σεφέρης, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Φώτης Κόντογλου και ο Στρατής Δούκας.



Επιμέλεια αφιερώματος – κείμενο
Στέλιος Κούκος


Η εισαγωγή του αφιερώματος
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα ματωμένα χώματα της σταυρωμένης Μικράς Ασίας ανταριάζονται. Η συμφορά που βρήκε τον ελληνισμό -αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό- στα μέρη της Ιωνίας ήταν τεράστια και πολυεπίπεδη. Πιο φτωχός βεβαίως έμεινε ο ίδιος ο τόπος, που “σφράγισε” τον ελληνικό του κύκλο μαρτυρικά… Φαίνεται πως έτσι ταιριάζει να χάνεται κάθε ευγενική και όμορφη προσπάθεια. Ο χώρος της Μικρασίας είναι ένας απέραντος τόπος μαρτυρίου, όπως και ελληνικής πνευματικής και πολιτισμικής μαρτυρίας. Κατά συνέπεια και ένας κανόνας διαμαρτυρίας για οποιονδήποτε αδίστακτο αιμοσταγή αγώνα για επικράτηση.
Ο πλήρης αφανισμός και η εξάλειψη από την Ιωνία των φορέων και κληρονόμων ενός πολιτισμού 3.000 χρόνων αποτελεί μιαν αδιαμφισβήτητη εθνοκάθαρση και γενοκτονία. Παρ’ όλα αυτά οι εν πολλαίς γενοκτονίαις περιπεσόντες Τούρκοι μάς αποκαλούν ακόμη και σήμερα Γιουνάν, δηλαδή Ίωνες, και την Ελλάδα Γιουνανιστάν, ήτοι Ιωνία. Και να που η Ιωνία συνεχίζει να ζει και να υπάρχει! Και μάλιστα όχι μόνο στη μνήμη και την καρδιά των Ελλήνων, δηλαδή των Ιώνων, αλλά και των Τούρκων, που δεν διστάζουν να μας το υπενθυμίζουν και να συνηγορούν για αυτή τη ρωμαλέα επικράτηση στο διηνεκές. Μνήμη λοιπόν αλλά και έρως Ιωνίας και Μικράς Ασίας. Μνημόσυνο μαρτύρων και μαρτυρίων.
Ποικίλες μαρτυρίες στο επετειακό μνημόνιο-αφιέρωμα που ακολουθεί.

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.