Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ιωάννης Αμπατζόγλου Μακεδονία

Η σφαλιάρα της Βουλγαρίας σε Σκόπια, Ελλάδα και Γερμανία

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Μπορεί η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να παρέδωσε στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μπορεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που μας ακρωτηρίασε εθνικά, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά.

Δεν μπορεί όμως –απ’ ότι τουλάχιστον φαίνεται μέχρι τώρα– να ανεχθεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, αυτό το θέατρο του παραλόγου. Να δεχθεί δηλαδή την μαϊμού μακεδονοποίηση των Σκοπιανών, από τη στιγμή μάλιστα που θίγεται η ιστορία της Βουλγαρίας, αλλά απειλείται και το έδαφός της από τον αλυτρωτισμό των ψευτομακεδόνων Σκοπιανών (η σκοπιανή προπαγάνδα αποκαλεί «Μακεδονία του Πιρίν» μία περιοχή της Βουλγαρίας και την διεκδικεί).

Οι Σκοπιανοί αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες. Δεν είναι, λένε, ούτε Σέρβοι, ούτε Βούλγαροι, ούτε Έλληνες. Βαφτίζουν Μακεδόνα, τον Βούλγαρο βασιλιά Σαμουήλ, όπως και τον Βούλγαρο επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ. Ο μεν Σαμουήλ ήταν αυτοκράτορας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας τον οποίο οι Βούλγαροι θεωρούν εθνικό τους ήρωα, ο δε Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος επαναστάτης που αγωνίστηκε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επίσης είναι εθνικός ήρωας για τους Βουλγάρους. Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα από την επιστολή του Γκότσε Ντέλτσεφ προς τον Νίκολα Mαλεσέφσκι, στην οποία αυτοπροσδιορίζεται ως Βούλγαρος: «Μην επιτρέψουμε τα σχίσματα και τις ρίξεις να μας τρομάξουν. Είναι, πράγματι, δυστυχία, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε, δεδομένου ότι είμαστε Βούλγαροι και όλοι πάσχουμε από μια κοινή ασθένεια. Εάν αυτή η ασθένεια δεν ήταν παρούσα στους προγόνους μας, από τους οποίους την κληρονομήσαμε, δεν θα είχαμε πέσει ποτέ κάτω από το σκήπτρο του Τούρκου Σουλτάνου…». Όλα αυτά οι Σκοπιανοί τα παραβλέπουν και επιμένουν στο ανιστόρητο αφήγημά τους.

Επίσης, οι Σκοπιανοί αποκαλούν τη γλώσσα τους μακεδονική. Μία βουλγαρική διάλεκτο με σερβικά στοιχεία. Και σου λέει «είναι μακεδονική». Άντε οι δικοί μας, των ελληνικών κυβερνήσεων, οι γραικύλοι, δεν αντιδρούν. Επειδή ακριβώς είναι γραικύλοι (για τη σημασία του όρου βλέπε το λεξικό του Μπαμπινιώτη). Όμως οι Βούλγαροι; Οι Βούλγαροι λένε στους Σκοπιανούς «μεταξύ μας μπορούμε να συνεννοηθούμε άνετα, δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς, μιλάμε την ίδια γλώσσα, την βουλγαρική. Τι μακεδονική και κουραφέξαλα!». Οι Σκοπιανοί εκεί, το δικό τους. Πετάει ο γάιδαρος (και περιμένουν να συμφωνήσουν όλοι και να πουν ότι πετάει).

Αντί οι Σκοπιανοί να παραδεχτούν ότι εθνικά και γλωσσικά συνδέονται με τους Σλάβους και τους Βουλγάρους, αυτοπαρουσιάζονται ως Μακεδόνες. Σου λέει «θα το παίξουμε Μακεδόνες και που θα πάει, πες πες κάτι θα μείνει. Στο τέλος θα μας πιστέψουν».

Έλα όμως που η βουλγαρική κυβέρνηση δεν ξεπουλάει την ιστορία της χώρας της, όπως έκαναν οι δικές μας κυβερνήσεις. Οι Βούλγαροι πολιτικοί δεν σφυρίζουν αδιάφορα ενώ τους κλέβουν την ιστορία τους. Αντέδρασαν στην πλαστογράφηση της ιστορίας που επιχειρούν να κάνουν οι Σκοπιανοί και έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Προχθές λοιπόν, στις 17 Νοεμβρίου, η Βουλγαρία άσκησε βέτο κατά της εισόδου των Σκοπίων στην ΕΕ. Η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών που έχουν τα Σκόπια με τη Βουλγαρία. Μεταξύ των άλλων, η Βουλγαρία δεν δέχεται «μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα και ζητάει να αναγνωρίσουν οι Σκοπιανοί ότι το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Βούλγαροι λένε την αλήθεια και δεν παζαρεύουν ούτε την αξιοπρέπειά τους, ούτε την ιστορία τους. Βέβαια, αυτό το βέτο, πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στους Σκοπιανούς, «αδειάζει» και τις δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις (την τωρινή και την προηγούμενη), όπως επίσης δημιουργεί νευρικότητα στη Γερμανία, η οποία όχι μόνο στηρίζει αλλά και καθοδηγεί την παράκρουση των Σκοπιανών.

Τελικά, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει και αδύνατα σημεία. Ναι μεν υπάρχουν οι παράγραφοι που αναφέρονται στην υποχρέωση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων (άρθρο 2, παράγραφοι 1, 3, 4), όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τη Βουλγαρία. Οι εμπνευστές και εκτελεστές του σχεδίου της εθνογένεσης των ψευτομακεδόνων δεν φρόντισαν να αποτρέψουν αντιδράσεις τρίτων χωρών. Τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν. Σε κάθε περίπτωση, το βουλγαρικό βέτο-σφαλιάρα είχε αποδέκτες, τόσο την σκοπιανή, όσο και την γερμανική αλλά και την ελληνική πλευρά (τωρινή και προηγούμενη κυβέρνηση).

Υ.Γ.: Φυσικά, το γεγονός ότι η η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ανιστόρητη, αντιεπιστημονική και επαίσχυντη συμφωνία, την οποία μία πραγματικά εθνική ελληνική κυβέρνηση θα την κατήγγειλε ως τέτοια και θα την πέταγε στα σκουπίδια.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

E-mail: abadzoglou@yahoo.gr

7 comments

Δημοσθένης ο Μακεδών 19 November 2020 at 11:37

Παρακαλώ, για την κατανόηση του άρθρου σας, να μου δώσετε τους παρακάτω ορισμούς:
α. Τί σημαίνει “Ελληνική”;,
β. Τί σημαίνει “Κυβέρνηση”; και
γ. Τί σημαίνει “Ελληνική Κυβέρνηση”;
Κάποια στιγμή θα πρέπει να (επιστρέψουμε στο) να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους!

Reply
Παναγιώτης Χ. Δημητρίου 19 November 2020 at 17:15

Είναι απαράδεκτο και ΔΕΝ επιτρέπεται να υπογράφεις με ψευδώνυμο “Δημοσθένης ο Μακεδών” και να υπαινίσσεσαι ότι ΔΕΝ γνωρίζεις τι σημαίνουν αυτά που ρωτάς. Συ είπας: “Κάποια στιγμή θα πρέπει να (επιστρέψουμε στο) να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!” Κάνε λοιπόν εσύ την αρχή. Άλλωστε, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Μίλα ξεκάθαρα, η φαφλατολογία δεν είναι ίδιον των Ελλήνων.

Reply
Πατριώτης 19 November 2020 at 18:56

“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ανιστόρητη, αντιεπιστημονική και επαίσχυντη συμφωνία, την οποία μία πραγματικά εθνική ελληνική κυβέρνηση θα την κατήγγειλε ως τέτοια και θα την πέταγε στα σκουπίδια”

Πώς να την πετάξει στα σκουπίδια, αφού την έχει υπογράψει νόμιμη ελληνική κυβέρνηση και την έχει κυρώσει νόμιμη ελληνική βουλή; Απλώς καταγγέλλοντάς την ως ανιστόρητη, αντιεπιστημονική και επαίσχυντη; Τότε όλοι θα ρωτήσουν -και δικαίως- “εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί την υπογράψατε και κυρώσατε”; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να καταγγέλλει την μη τήρηση συμπεφωνημένων και τις συνεχείς παραβιάσεις και να βάζει βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη, ή όπου αλλού μπορεί (το ΝΑΤΟ το χάσαμε πια). Αλλά όλα αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός με τις παρούσες κυβερνήσεις των εθνομηδενιστών.

Reply
Λευτέρης 20 November 2020 at 11:01

Πατριώτη, define the term «νομιμη». Επίσης

Στὶς βουλευτικὲς ἐκλογές (Σεπτέμβριος 2015)

Λιγότεροι ἀπὸ 1 στοὺς 5 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ὑπεστήριξαν τὀ πρῶτο καὶ κυβερνῶν κόμμα.

Λιγότεροι ἀπὸ 1 στοὺς 50 εγγεγραμένους ψηφοφόρους ὑπεστήριξαν τὀ συγκυβερνῶν κόμμα.

Κυβερνὼν κόμμα, 19.65%. Συγκυβερνών, 2% τοῦ ἐκλογικοῦ σώματος.

φραση κλειδι «ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ»

Reply
Πατριώτης 20 November 2020 at 11:47

Λευτέρη, δεν θα παίξω με τις λέξεις και τις έννοιες, διότι αυτό δεν βγάζει πουθενά. Κυβέρνησε η εν λόγω κυβέρνηση 4 χρόνια, ναι ή όχι; Ήταν αναγνωρισμένη ως νόμιμη στο εξωτερικό και φυσικά στο εσωτερικό, ναι ή όχι; Χαρακτηρίστηκε από κανέναν πραξικοπηματική; Όλα τ’ άλλα είναι για γίνεται κουβέντα.

Αυτό που εγώ επεσήμανα κι επισημαίνω στον αρθρογράφο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να πετάξει την Συνθήκη των Πρεσπών στα σκουπίδια. Πώς θα γίνει αυτό; Και παρέθεσα κάποιες πρακτικές ενέργειες, που θα μπορούσαν κι έπρεπε να γίνουν/γίνονται.

Reply
Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης 1 December 2020 at 18:41

¨Αυτό που εγώ επεσήμανα κι επισημαίνω στον αρθρογράφο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να πετάξει την Συνθήκη των Πρεσπών στα σκουπίδια.¨

Η έκφραση να την πετάξουμε στα σκουπίδια είναι υπόπτως παραπλανητική. Αυτό που λέμε είναι: Η ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελληνική Κυβέρνηση, βάσει αναμφισβήτητων στοιχείων (μερικά από τα οποία είναι και οι παραβάσεις και η μη τήρηση συμπεφωνημένων που έγραψε κάποιος) να δηλώσει ότι ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ και πλέον ΔΕΝ δεσμεύεται από την εν λόγω συμφωνία και επανέρχεται μονομερώς στο προηγούμενο καθεστώς. Και μετά συνέχεια να θέτει ΒΕΤΟ και να πηγαίνει κόντρα σε κάθε τι συμφέρει τους “σλαβανάκατους” (όπως έλεγε και ο Ι. Δραγούμης) των σκοπίων. Και όλα αυτά υπό το δόγμα ότι οι ενέργειες των σκοπιανών προσβάλλουν τα συμφέροντα του ελληνικού Κράτους και του Ελληνισμού γενικότερα.

Απαιτείται λοιπόν μία Κυβέρνηση Ελληνική η οποία θα αψηφήσει τις όποιες συνέπειες και θα συσπειρώσει τον Λαό γύρω από αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο Εθνικό Θέμα. Αν αυτή η επαίσχυντη συμφωνία ΔΕΝ καταγγελθεί το συντομότερο δυνατόν από την Ελλάδα, θα αποτελέσει την αντίστοιχη “Μικρασιατική Καταστροφή” της δικής μας γενιάς.

Τι δεν καταλαβαίνετε; Απλά είναι τα πράγματα αρκεί να θέλουμε να τα δούμε έτσι όπως είναι και όχι όπως νομίζουμε, επειδή μάλιστα έτσι μας τα λένε τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.