Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης

Εξωτερική πολιτική και ΕΛΙΑΜΕΠ.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 2 Φεβρουαρίου 2021.

«Δεν ξεπουλάμε την πατρίδα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και έντιμους συμβιβασμούς για μία ειρηνική συμβίωση με τους γείτονες και να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων».

Ποιος μπορεί να το είπε αυτό, σχετικά με τους διερευνητικούς κύκλους επαφών με την Τουρκία; Ποιος «προσπαθεί» να κάνει αυτά τα πράγματα. Δεν το είπε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός εξωτερικών, ούτε κάποιο μέλος της κυβέρνησης που ίσως θεωρούσε ότι την εκπροσωπεί, ούτε κάποιο μέλος της Νέας Δημοκρατίας, που ίσως ένιωθε ότι χρεώνεται το κόμμα την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία.

Τότε ποιος; Μήπως κάποιος που συμμετέχει στις συνομιλίες, κάποιος δηλαδή στον οποίο ανατέθηκε ο ρόλος να «προσπαθεί». Όχι. Μα δεν είναι μυστήριο; Ποιος μπορεί να θεωρεί ότι αυτός είναι που δρα, αυτός που συζητά, που ψάχνει για λύσεις και συμβιβασμούς, που θέλει να διασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας.

Είναι ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης (2001-σήμερα). Η φράση προέρχεται από επίσημη ανακοίνωσή του. Ο προηγούμενος διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Ντόκος (2006-19) είχε τοποθετηθεί σύμβουλος του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές. Παραιτήθηκε όμως πέρυσι (4.2.2020) επειδή οι δηλώσεις του κρίθηκαν φιλοτουρκικές, καθώς και ότι υπονόμευαν την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός μετά από μερικούς μήνες, αντί να κάνει δεκτή την παραίτηση, τον προήγαγε σε ύψιστο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας (13.10.2020)!

Οι διερευνητικές συζητήσεις με την Τουρκία δόθηκαν σε άλλο μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, τον κ. Π. Αποστολίδη. Λογικό λοιπόν να θεωρεί ο νυν Πρόεδρος ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ο δρων.

Τι είναι όμως το ΕΛΙΑΜΕΠ; Ιδρύθηκε το 1988, όμως από την εποχή του Σημίτη το 1996 πάτησε γερά στην πολιτική εξουσία και στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, όταν έγινε αρχικά Πρόεδρος ο Θ. Βερέμης (1996-2000) και αργότερα ο Λ. Τσούκαλης (2001-σήμερα). Απέκτησε επαφές με κέντρα σπουδών του εξωτερικού, εκπαίδευε πολιτικά και ακαδημαϊκά στελέχη.

Μονίμως όμως με έναν γνώμονα: τις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Δεν ήταν ποτέ κρυφός αυτός ο άξονας.

Από την εξωτερική πολιτική της περιόδου Σημίτη σε Μαδρίτη και Ελσίνκι, με την «αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο», και την αναγνώριση «συνοριακών διαφορών» μεταξύ μας, μέχρι τη λυσσαλέα υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν με αποστολή στελεχών του στην Κύπρο, και μέχρι την ονομασία των Σκοπίων και τη θεωρητικοποίηση της ελληνικής υποχώρησης, το ΕΛΙΑΜΕΠ βρισκόταν πάντα τα τελευταία 25 χρόνια, στην πλευρά των υποχωρήσεων έναντι όλων (ισχυροτέρων, ισοδυνάμων, ή ανίσχυρων), του ενδοτισμού, της αποδοχής της Τουρκίας ως μία περιφερειακή δύναμη.

Σχετικά με την Κύπρο το 2004, το ΕΛΙΑΜΕΠ εκτός από την απαράδεκτη εμπλοκή του, όπου μετατράπηκε σε κίνημα εκστρατείας προπαγάνδισης, έπεσε τραγικά έξω σε όλες τις προβλέψεις και όλες τις θεωρήσεις του. Έτσι, για μερικά χρόνια ατόνησε η δράση του, τουλάχιστον στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής. Πρόσφατα όμως επανλήθλε δριμύτερο. Ειδικά υπό την νυν κυβέρνηση.

Ακόμη και στα θέματα του Αιγαίου και των θαλασσίων ζωνών, οι απόψεις των στελεχών του σήμερα ακόμη, αντικατοπτρίζουν εξ ολοκλήρου τις τουρκικές θέσεις, αφού χρεώνουν στην ελληνική πλευρά «μαξιμαλισμό», εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, απόσταση από το Διεθνές Δίκαιο κλπ.

Γνώμη μου είναι ότι με όλα αυτά αδυνατίζει η ελληνική θέση.

Υγ. Σχετικές απόψεις του κ. Ροζάκη, πρώην υφ. υπ. εξ. του Σημίτη το 1996 που έφτασε μέχρι και πρωθυπουργικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, από παλαιότερα άρθρα: στις 4.12.2011, στις 5.2.2020, στις 24.2.2020, και στις 31.7.2020.

5 comments

Ioanis Spiropoulos 3 February 2021 at 12:25

Μια πολλη καλη ευκαιρια να το εξεταση η Επιτροπη του Ελληνισμου και να αντιδραση αναλογως.

Reply
Νίκος Καρατουλιώτης 18 February 2021 at 12:42

πρέπει να επέμβει η ΕΥΠ και ειδικότερα το τμήμα αντικατασκοπείας

Reply
Πατριώτης 8 April 2021 at 18:35

Βόμβα από το WikiLeaks: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος διέρρευσε στην Τουρκία απόρρητη έκθεση, για το πως θα μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση «διατηρώντας τις περιφερειακές της φιλοδοξίες»!!!

Ο Ντόκος είναι αυτό που είναι και ασφαλώς δεν αλλάζει. Ο Μητσοτάκης, αφού ξέρει τι σόι πράγμα είναι, γιατί τον έχει ΣΕΑ; Μα επιτέλους έχουν ξεπέσει σε τέτοιο απίστευτο βαθμό οι πολιτικοί και οι Έλληνες τους ψηφίζουν ακόμη; Ή μήπως όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν τον μέσο Έλλξνα ψηφοφόρο (το πιθανότερο);

Reply
Πατριώτης 31 August 2021 at 11:33

Δυστυχώς, αυτοί τού ΕΛΙΑΜΕΠ δεν σταματούν να δίδουν ρεσιτάλ μειοδοσίας:

Πράσινη διπλωματία και «γεωπολιτική της καταστροφής»

Το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ “κρυφτούλι” με το φυσικό αέριο… συστημικοί “λαγοί” το θέλουν δώρο για την Τουρκία

Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται στο πρώτο. Άνθρωποι σαν τον Ιωακειμίδη και τούς όμοιούς του, στην μεν αρχαία Σπάρτη θα είχαν θανατωθεί, στην δε αρχαία Αθήνα μπορεί να την είχαν γλιτώσει με κανέναν εξοστρακισμό μονάχα. Στην Νεότερη Ελλάδα γίνονται σύμβουλοι τού πρωθυπουργού…

Reply
Γκιοκεζας 31 August 2021 at 18:03

Πολυ σωστός

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.