Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Επικαιρότητα Μανώλης Κοττάκης

«Γειά τους που δεν λυγίζουνε και που δεν προσκυνάνε» [Για τον βανδαλισμό του γράφιτι του Καραϊσκάκη]

Ιδού πώς θα σχολίαζε ο εθνικός μας ήρωας τον βανδαλισμό του γκράφιτι που φιλοτέχνησε με το πρόσωπο του ο 19χρονος Εύρυτος

Installed Plugins

ΠΩΣ άραγε θα σχολίαζε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης την κακομεταχείριση που υπέστη το γκράφιτι που φιλοτέχνησε με το πρόσωπο του σε έναν τοίχο στο Παλαιό Φάληρο ένας 19χρονος αυτοδίδακτος σπουδαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος όταν ερωτάται δηλώνει πως «έχει χρέος με ένα κουτί σπρέι να διαδοθούν τα πραγματικά μηνύματα του 1821 ;». Τι θα έλεγαν άραγε ο Νικηταράς, ο Ρήγας και ο Μάρκος Μπότσαρης αν αντίκριζαν το μουτζουρωμένο είδωλο του συναγωνιστή τους που δημιούργησε προς τιμήν του ο νεαρός το ψευδώνυμο ” Εύρυτος” ; Σίγουρα δεν θα ήταν τόσο ευγενικοί και δεν θα απογοητεύονταν τόσο εύκολα όπως ο ευάλωτος νεαρός που εκάμφθη από την στοχοποίηση των εικόνων των ηρώων της επαναστάσεώς μας. Σίγουρα επίσης δεν θα εκπλήσσονταν. Γιατί πριν αμαυρώσουν και βανδαλίσουν οι άγνωστοι τα πρόσωπα των ηρώων του 1821, προηγήθηκαν άλλοι που άνοιξαν τον δρόμο, καλλιέργησαν την ατμόσφαιρα και δημιούργησαν ”σχολή”. Αυτοί που βανδάλισαν τους ήρωες σε τηλεοπτικά ντοκυμανταίρ. Εκείνοι που εμφάνισαν τους ήρωες μας ως γκέι! Αυτοί που τους αποκάλεσαν μέσα από τοtwitterδικτάτορες!

Του φυσικού βανδαλισμού είχε προηγηθεί ο ιδεολογικός βανδαλισμός τους .Θα ήτο πιθανόν οι ήρωες μας να απευθύνονταν στον νεαρό με το ψευδώνυμο ” Εύρυτος” και να του υπεδείκνυαν να κοιτάξει προς τους Εύζωνες της Πλατείας Συντάγματος οι οποίοι έμειναν χθες ακίνητοι να φυλάνε τον Άγνωστο Στρατιώτη με κάπες μέσα σε πολικό ψύχος «Υπάρχει συνέχεια, μην ανησυχείς!»  θα του έλεγαν. Ίσως τον ορμήνευαν να κάνει υπομονή. Οι ίδιοι έτυχαν άλλωστε χειροτέρας μεταχειρίσεως από το γκράφιτι εν ζωή. Ο Κολοκοτρώνης , φυλακίστηκε, ο Ρήγας δολοφονήθηκε , ο Καραϊσκάκηςσυκοφαντήθηκε. Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση διακόσια χρόνια μετά ένας νεαρός ” Εύρυτος ” που συμφώνως προς την ιστορία μας ήταν ένας από τους 300 του Λεωνίδα ; Το πλέον πιθανόν που θα του υπεδείκνυαν όμως ειδικώς ο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα ήταν να αποταθεί στον στιχουργό και συνθέτη Νίκο Καλογερόπουλο αλλά και στον ροκ τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Και να τους ζητήσει να του αποδώσουν το ομώνυμο τραγούδι ”Καραϊσκάκης ” στο οποίο περιγράφεται με αυξημένη δόση αληθείας αλλά και αθυροστομίας τι θα απαντούσε ο Έλλην ήρωας στους συκοφάντες του και στους βάνδαλους του. Στο τραγούδι αυτό ο Πανουργιάς ρωτά μεταξύ άλλων τον υιό της Καλογριάς :”Λένε πως έχεις αλισβερίσι,μ’ Αλή Πασάδες κάνεις χωριόκαι σε ρωτάω τι να τους πω.”

Και ο αθυρόστομος Καραϊσκάκης εμφανίζεται να τους απαντά :

Πες τους ρε φίλε πανουργιά,
(ορέ) έχω εις στον (…) μου βιολιά,
έχω και τουμπερλέκια
κι όπως γουστάρω τα βαρώ
και σπάω τα ζεμπερέκια.

Όταν γυρίσω θα τους (…)
και αν αργήσω δώσ’ τους κι αυτό,
είναι τα (…) μου τα δυο.

Όπως στα λέω να τους τα γράψεις,
όπως στα λέω να τους τα πεις,
Καραϊσκάκης σεβνταλής,
Καραϊσκάκης μπεσαλής.

Καραϊσκάκης γεια χαρά,
γεια σου ρε γέρο του Μοριά
και γεια που σ’ αγαπάνε.
Γεια τους που δε λυγίζουνε
και που δεν προσκυνάνε.”

Ίσως η αθυροστομία και οι υβριστικοί τόνοι του ήρωα μας να απέχουν από τους κώδικες και την αισθητική της εφημερίδος μας. Και γι αυτό απολογούμαστε. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε το εξής : Οι εθνικοί αγώνες δεν κερδήθηκαν με την ευγένεια αλλά με το θάρρος και καμιά φορά με το θράσος. Το οποίο είναι ενίοτε απαραίτητον στην ζωή. Οι βάνδαλοι του Καραϊσκάκη ένα πράγμα μπορούν να έχουν από όλους μας : Περιφρόνηση αντίστοιχη με αυτήν που επεφύλαξε στους διώκτες του ο ίδιος ο Καραϊσκάκης. Ο δε Εύρυτος έχει τα συγχαρητήρια μας.

Κεντρικό άρθρο εφημερίδος “ΕΣΤΙΑ”, Τρ. 16 Φεβρουαρίου 2021, φ. 41.885, σελ. 1, 3 (αναδημ. στην ηλεκτρονική έκδοση 17/2/2021).

————————————————
Τραγούδι “Έτσι μου είπαν να σας τα πω”. 
Μουσική/Στίχοι: Καλογερόπουλος Νίκος
Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.