Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κωνσταντίνος Χολέβας

Πρακτικές σκέψεις πολιτιστικής διπλωματίας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Διάβασα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις της γνωστής Βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Η Αρβελέρ τονίζει ότι πρέπει να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο διαφημίζει την Ελλάδα  και διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε πολλές χώρες. Ελπίζω να εισακουσθεί η αγωνία της από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Πολιτιστική Διπλωματία είναι ένα από τα ισχυρά όπλα της Ελλάδος και απαιτεί συντονισμένη δράση.

Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να προβάλλουμε διεθνώς την μακρόχρονη Ιστορία μας, τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, τη λογοτεχνική παραγωγή όλων των ιστορικών περιόδων, την Ορθόδοξη Χριστιανική Τέχνη και παράδοση, τους σύγχρονους δημιουργούς μας.

Η Βουλή των Ελλήνων και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έχουν ξεκινήσει μία επιτυχημένη προσπάθεια προβολής του Ορθοδόξου ναού και μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, με την έκδοση ενός καλαίσθητου τόμου σε διάφορες γλώσσες και με τον εύγλωττο τίτλο: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται η υποστήριξή μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ακούγεται διεθνώς η διαμαρτυρία μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

Μία καλή ιδέα θα ήταν να προβληθεί φέτος ο Διονύσιος Σολωμός με την ευκαιρία των 200 ετών από τη σύνθεση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν. Θα μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού να εκδώσουν ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι με τις 158 στροφές του Ύμνου στα ελληνικά και στα αγγλικά, με την κατάλληλη εισαγωγή για τον ποιητή και για το περιεχόμενο του Ύμνου. Ο Σολωμός καταδεικνύει τη συνθετική ικανότητα των Ελλήνων, διότι συνδύασε ποιητικά μαθήματα που πήρε από την Ιταλία με εμπνεύσεις από τα δημοτικά μας τραγούδια και με τη Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη του. Προβάλλοντας τον Σολωμό και τον Ύμνο θυμίζουμε ότι δεν έληξε η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Επανάσταση έληξε το 1829 και η Ελληνική Ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε το 1830.

Μία προσωπικότητα που θαυμάζεται σήμερα και μάλιστα εντόνως στον χώρο της Μέσης Ανατολής είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο πρόσφατος σεισμός μάς θύμισε ότι η Αλεξανδρέττα-Ισκεντερούν της Τουρκίας πήρε το όνομά της από τον Μακεδόνα στρατηλάτη και ότι η Ορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαλέπι της Συρίας ονομάζεται Μητρόπολη Βεροίας, λόγω της παρουσίας των Επιγόνων του Αλεξάνδρου στην ελληνιστική εποχή. Πρέπει  να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο τη θετικό αποτύπωμα που άφησε ο Αλέξανδρος και με συνέδρια, εκδόσεις και εκδηλώσεις των Πρεσβειών μας να τονίζουμε την ελληνική καταγωγή του. Θα είναι  μία έμμεση απάντηση σε διάφορες προπαγάνδες γειτονικών χωρών που τον διεκδικούν.

Πριν από αρκετά χρόνια επισκέφθηκα την Ιορδανία. Στη θρυλική Πέτρα υπάρχουν ελληνιστικές επιγραφές και Βυζαντινός ναός. Στα Γέρασα υπάρχουν ερείπια αρχαίου ελληνικού θεάτρου με ταξιθεσία από το Α μέχρι το Ω,  καθώς και μία Βασιλική των πρώτων Χριστιανικών αιώνων. Κι όμως στο κέντρο του Αμμάν δεν βρήκα Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά το Ίδρυμα Κεμάλ Ατατούρκ, πολιτιστικό βραχίονα της Τουρκίας. Ρώτησα έναν Ιορδανό ξεναγό: Οι Οθωμανοί σάς είχαν κατακτήσει. Τι καλό σάς άφησαν: Ο  Ιορδανός μού απήντησε: Τίποτε καλό, παρά μόνο τον καφέ τους!

Ας προβάλλουμε τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλη τη διαχρονία του!

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 1.4.2023

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.