Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
Δημήτρης Σταθακόπουλος Θράκη

Ας προσέχουμε με το Προξενείο της Τουρκίας την Κομοτηνή.

Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
– Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, με αντίστοιχη τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και αμοιβαία προξενικά γραφεία ως εξής:
1) Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και αντίστοιχα, το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη
2) Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη με αντίστοιχο το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και
3) Ελληνικό Προξενείο Αδριανούπολης με αντίστοιχο το Προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.
* αν κλείσει το Προξενείο τους στην Κομοτηνή, λόγω ανθελληνικής δράσης επι 100 χρόνια, αυτοί ως αντίμετρο θα κλείσουν το αντίστοιχό μας στη Σμύρνη.
** Είμαστε διατεθειμένοι ως πολιτικοί και λαός να το διαχειριστούμε ;
ελπίζω Ναι, αλλά δεν είμαι σίγουρος .
*** έχουμε κάνει στρατηγικά λάθη ; ασυζητητί. πχ αντί για Προξενείο στην Ίμβρο, που είχε ακμαίο ελληνισμό , ζητήσαμε στην Αδριανούπολη, που δεν έχει ελληνικό στοιχείο. Στρατηγικά είχαμε ( και έχουμε) την Αλεξανδρούπολη που σε συνδυασμό με την Ίμβρο, νομίζω θα ήταν καλύτερα σημεία.
Από το 1951 και μετά ( 1952, που μπήκαμε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία ), στις Επιτροπές εκπαιδευτικής συνεργασίας συναινούσαμε στην τουρκοποίηση μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών μουσουλμάνων Ελλήνων.
Ο λόγος;
επειδή φοβόμασταν τυχόν βουλγαροποίηση και κομμουνιστικοποίηση των μουσουλμάνων ( ποικίλων καταγωγών, κυρίως Πομάκων – Ρομά) προτιμήσαμε να τους “χαρίσουμε στη ΝΑΤΟική σύμμαχο ” Τουρκία ( άλλες εποχές, με συνέπειες μέχρι σήμερα • με γκετοποίηση των χωριών , μπάρες εισόδου κ.ά ).
Εν κατακλείδι, ας σταματήσουν οι όψιμοι πολιτικοί τιμητές των κομμάτων, τα πολλά άστοχα λόγια, διότι αυτά που λένε είναι “βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας ” .
Τα κόμματα , ας ακούσουν τις ειδικές υπηρεσίες μας, πριν κατεβάσουν υποψηφίους που υποδεικνύει το Προξενείο και κυρίως , κράτος και κόμματα, ας προσανατολίσουν τους κατοίκους των περιοχών, στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες μουσουλμάνοι ποικίλων καταγωγών και όχι ως Τούρκοι , όπως θέλει το Προξενείο και κυρίως να προσέχουν τα κόμματα ποιους στηρίζουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο.
** για να προλάβω τυχόν ενστάσεις, όντως σύμφωνα με το σύγχρονο δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ο καθένας μπορεί να προσδιορίζεται όπως θέλει, δηλ ακόμα και ως Ελληνας μουσουλμάνος Τουρκικής καταγωγής, έστω και εάν δεν το αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάνης ( 1923) , εν τούτοις άλλο αυτό και αλλο το ποιους επιλέγουν τα κόμματα να εκπροσωπήσουν το λαό .
Δεν θέλει σοφία για να αντιληφθούν τα στοιχειώδη . Ας προσέχουν. Πολιτική κάνουν, δηλ . συμφέρον κομματικό και δημόσιο, όχι αγαθοεργίες.
Ρεαλισμός!

2 comments

Πατριώτης 15 June 2023 at 13:46

Το 1954 η κυβέρνηση Παπάγου έδωσε εντολή να απαλειφθεί το όνομα “μουσουλμανικός” στην Θράκη και ν’ αντικατασταθεί με το “τουρκικός”, κατά παράβαση τής Συνθήκης τής Λωζάννης. Χειρονομία καλής θελήσεως προς την Τουρκία, η οποία μάς την ανταπέδωσε το επόμενο έτος με τα Σεπτεμβριανά τής Κωνσταντινουπόλεως. Γιατί το έκαμε αυτό ο Παπάγος;

Reply
Πατριώτης 15 June 2023 at 13:48

“το όνομα” To επίθετο, μάλλον.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.