Monday 22 April 2024
Αντίβαρο
Επίκαιρα Παναγιώτης Κωστόπουλος

Η τακτική της ΝΔ για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων

Γράφει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος*

O ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε την τακτική μέσα στο ίδιο το κόμμα να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, ακόμα και διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους, οι οποίες να αναπαύουν μέρος των ψηφοφόρων του, ώστε τελικά να ικανοποιούνται όλες οι πρώην συνιστώσες και κατά προέκταση να μένουν όλοι ικανοποιημένοι. Η ΝΔ, με το 41% και την ασφαλή διαφορά των 25 – 30 μονάδων από τον δεύτερο, εφαρμόζει μια άλλη τακτική.

Η πρώτη υπόσχεση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης μόλις ανανέωσε την πρωθυπουργία του, ήταν ότι θα φέρει στην βουλή προς ψήφιση τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων. Οι κήρυκες της «πολιτικής ορθότητας» και οι υπερασπιστές της «woke κουλτούρας» βγήκαν αμέσως να πανηγυρίσουν με την δήλωση του πρωθυπουργού, όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια επιφανή στελέχη της ΝΔ. Παράλληλα όμως, κατά διαστήματα, εμφανίζονται και κάποια στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν μια διαφορετική άποψη. Πρόσφατα, ο «πολύς» Μάκης Βορίδης είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο όταν έρθει προς ψήφιση και απείλησε με παραίτηση αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Έπειτα εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς και κάποιοι άλλοι βουλευτές. Αμέσως βέβαια έσπευσαν κάποιοι πιο ευαίσθητοι με το θέμα να «διορθώσουν» την παρέκκλιση των προαναφερθέντων και να απειλήσουν οι ίδιοι με παραίτηση, όπως ο κ.Πατέλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ζήτησε να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και η αδελφή του πρωθυπουργού η οποία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και αναφέρθηκε στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Ας μου επιτραπεί να κάνω μια πρόβλεψη. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ (πρώην και νυν), το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση θα ψηφίσουν υπέρ του «γάμου» των ομοφυλοφίλων. Οι ψήφοι των προαναφερθέντων αθροίζονται στις 87 και λείπουν μόνο 64 για να περάσει το νομοσχέδιο. Επομένως, τα κουκιά, όχι μόνο φτάνουν, αλλά και περισσεύουν στον κ.Μητσοτάκη. Οπότε, η λογική λέει ότι για να ικανοποιήσει και το συντηρητικό του ακροατήριο το οποίο παραμένει στην ΝΔ ακόμα και μετά την μετατροπή της σε νέο ΠΑΣΟΚ και αφού ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε, ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να δώσει εντολή, συγγνώμη να επιτρέψει να διαφοροποιηθούν, μέχρι και πάνω από τους μισούς βουλευτές του. Έτσι, θα έχει καταφέρει αφενός να περάσει το νομοσχέδιο ικανοποιώντας αυτούς που το υποστηρίζουν και αφετέρου να χαϊδέψει τα αυτιά των παραδοσιακών ψηφοφόρων, οι οποίοι με ανακούφιση θα έχουν ένα άλλοθι για να συνεχίσουν να ψηφίζουν τη νέα Νέα Δημοκρατία που δεν τους εκφράζει πλήρως.

Μην παραβλέπουμε όμως ότι πλέον η ΝΔ δεν παίζει μόνη της, γιατί έχει απέναντί της τη ΝΙΚΗ, η οποία έχει σηκώσει το θέμα ψηλά και έχει εναντιωθεί έντονα στο νομοσχέδιο του «γάμου» των ομοφυλοφίλων, έχοντας μια σοβαρή παρουσία μέχρι στιγμής μέσα στην βουλή, με αποτέλεσμα να έχει πετάξει από πάνω της κάθε ρετσινιά που προσπαθούν να της κολλήσουν όλο αυτό το διάστημα. Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι αν έρθουν σε ρήξη με τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους, θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ποσοστών της ΝΙΚΗΣ και όχι μόνο, κάτι που στην Πειραιώς δεν θα ήθελαν με τίποτα να συμβεί. Οψόμεθα…

*(Μ.Α.) Δημόσιας Ιστορίας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023.

1 comment

Νίκος, Κόρινθος 11 December 2023 at 07:24

Ένα μεγάλο κουκλοθέατρο. Μου θυμίζει την ψήφιση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών. Είδαν και τότε ότι μπορούν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία και δόθηκε η δυνατότητα σε ορισμένους στο τσίρκο των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν αρνητικά ώστε να μην έρθουν σε αντίθεση με τον εθνοκεντρικο, μέχρι τότε, λόγο τους

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.