Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Δημήτριος Δρόσος Ελληνοτουρκικά

Η Διακήρυξη των Αθηνών Καταργήθηκε ήδη από Υπαιτιότητα της Τουρκίας

Δημητρίου Δρόσου*

Η Διακήρυξη των Αθηνών παρά το γεγονός ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα του Διεθνούς Δικαίου, χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ώστε να πείσει τις ΗΠΑ ότι προβαίνει σε εξομάλυνση των σχέσεων της με την  Ελλάδα στο πλαίσιο καλής γειτονίας και σε συνάφεια με την υπογραφή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να λάβει το πράσινο φως για την προμήθεια και την αναβάθμιση 119 αεροσκαφών F-16 V μετά πλήρους εξοπλισμού. Υπήρξε στο αμερικανικό κείμενο, μία γενικόλογη αναφορά, πως τα εν λόγω αεροσκάφη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ενάντια άλλης συμμαχικής χώρας. Ωστόσο δεν προβλέπεται εάν η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει, τι είδους κυρώσεις θα έχει. Επίσης η Τουρκία έχει αποδείξει κατ’ επανάληψιν ότι δεν συντάσσεται με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, άρα μία γενικόλογη πρόταση, όπως η ανωτέρω θα τη συγκρατήσει;

Η υπογραφείσα Διακήρυξη των Αθηνών, όπως αντλείται από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων ανέγραφε:

« OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Τι έκανε έκτοτε η Τουρκία;

1) Διενήργησε τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» τον Ιανουάριο του 2024. Οι Τούρκοι στις ασκήσεις τους διενεργούν προσομοίωση κατάληψης (όχι ανακατάληψης) νησιωτικής περιοχής.

2) Επεκτείνει η φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης, δορυφόρος της Τουρκίας την αιγιαλίτιδα ζώνη της και κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, στο πλαίσιο του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου.

3) Ο Ερντογάν σε συγκέντρωση δημάρχων στη Σμύρνη στις 27/01/2024, αναφέρει ότι ο αγώνας της Τουρκίας δεν τελείωσε με το να ρίξουν τους Έλληνες στη θάλασσα το 1922, αλλά ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Είναι προφανές το τι εννοεί.

4) Μία σειρά Τούρκων αξιωματούχων δηλώνουν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν απεμπολούνται. Οι εν λόγω δηλώσεις είναι καθαρά αλυτρωτικού χαρακτήρα.

5) Η Κυπριακή εφημερίδα Σημερινή με δημοσίευμά της στις 28/01/2024, (https://simerini.sigmalive.com/article/2024/1/28/sunomilies-sten-mpouka-ton-tourkikon-kanonion-doruphorikes-photographies/) αναφέρει ότι πυροβολικό των 155 χιλιοστών, Drones και περιφερόμενα πυρομαχικά, έχουν λάβει σαφή επιθετική διάταξη μάχης, στοχεύοντας στόχους της Εθνικής Φρουράς στην Ελεύθερη Κύπρο. Η εφημερίδα αναφέρει αναλυτικά τα επιθετικά όπλα των Τούρκων, τους στόχους στην Κύπρο αλλά και τις σταθμεύσεις του τουρκικού πυροβολικού και ανθρώπινου δυναμικού. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από δορυφορικές εικόνες. Όλα αυτά εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στην Κύπρο, της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ της Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ.

6) Εκτός των παραπάνω η Τουρκική τηλεόραση έδειξε έναν χάρτη πως θα είναι η Τουρκία το 2025. Ο χάρτης είναι ο κατωτέρω:

    

Das türkische Fernsehen zeigt eine Karte der Türkei im Jahr 2025, die Armenien, Zypern, die Hälfte des Irak, den größten Teil Syriens und andere Gebiete umfasst.

Σύμφωνα με το αναγραφόμενο γερμανικό κείμενο, η Κύπρος, μέρος της Αρμενίας, του Ιράκ, της Συρίας και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θα είναι υπό τουρκική κατοχή το 2025. Ουδεμία αντίδραση υπήρξε από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διακήρυξης των Αθηνών, αλλά ούτε και από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα.  (https://twitter.com/SKnewsII/status/1750831265236865321?t=IQh360XUJvDlzKQLZlZEnA)

Είχαμε αναφερθεί σε ανύποπτο χρόνο (11/04/2023), με σχετικό άρθρο (https://www.militaire.gr/ellinotourkika-aigaio-dimitris-drosos/) στο απώτερο σχέδιο του βαθέως τουρκικού κράτους για την αμφισβήτηση των Ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέχρι τον 25ο μεσημβρινό στο κεντρικό Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Η Τουρκία προσπαθεί ήδη de facto  να επιβάλλει καθεστώς δικής της εθνικής κυριαρχίας από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικότερα δηλαδή Ανατολικά της μισής νήσου Ρόδου, του συμπλέγματος Μεγίστης, Καστελόριζου, επαφή με ΑΟΖ Κύπρου, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται στο παρακάτω χάρτη που απεικονίζεται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αυτό δεν της είναι αρκετό. Το τουρκολυβικό μνημόνιο περιλαμβάνει και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται δυτικά του 28ου μεσημβρινού και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Συνεπώς η Τουρκία σύμφωνα με το μνημόνιο αμφισβητεί επί της ουσίας περιοχές της Ελλάδος μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, ήτοι το μισό Αιγαίο.

 

 

          Οι Τούρκοι ωστόσο επικαλούνται ότι τα ερευνητικά τους πλοία κινούνται μόνο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, διότι αποτελεί δικαιοδοσία της Τουρκίας, καθώς ανήκει στην «τουρκική ΑΟΖ», άρα δεν παραβιάζουν τίποτε. Όταν λοιπόν οι Τούρκοι λένε ελάτε να συζητήσουμε, εννοούν να συζητήσουμε ότι είναι μεταξύ του 25ου και 28ου μεσημβρινού (αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη). Και οι Τούρκοι λένε win – win, αλλά για αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

 

 

          Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν κρύβεται πλέον. Η Ελλάδα έχει στοιχεία ώστε να καταγγείλει την Τουρκία στις ΗΠΑ, ότι με τις προαναφερόμενες ενέργειές της, τορπίλισε ήδη το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών και συνεπώς η εν λόγω διακήρυξη είναι θνησιγενής. Επίσης η Ελλάδα να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό, το Εβραϊκό και το Αρμενικό Lobbies στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να ακυρωθεί έστω και τώρα η προμήθεια και αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

          Διαφαίνεται από όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες και αναλύσεις ότι όποιος έχει την αεροναυτική υπεροχή στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αυτός θα καθορίσει και τους όρους διαπραγμάτευσης. Με δεδομένη την ενίσχυση της ΠΑ (η οποία ορθώς γίνεται και πρέπει να συνεχισθεί περαιτέρω και με αντίστοιχα φορτία όπλων που θα φέρουν τα αεροσκάφη αλλά και ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας), η ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ καθίσταται αδήριτη, άμεση και αναγκαία. Αυτή η ενίσχυση πρέπει να είναι σε συνάφεια με τα συμπεράσματα που αντλούνται από τα τρέχοντα θέατρα επιχειρήσεων με λύσεις καινοτόμες τεχνολογικά αφενός, χαμηλού κόστους αφετέρου (UAVs, USV, anti-drones, αντιπλοϊκούς πυραύλους κλπ).

 

*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)

1 comment

Πατριώτης 1 February 2024 at 09:09

Αυτοί που την υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς και την διαφήμισαν ως επιτυχία, δεν γνώριζαν τι θα συμβεί; Οι Τούρκοι την δουλειά τους κάνουν. Οι δικοί μας, όμως, που την “μοστράρουν” ακόμη και τώρα στον αφελέστατο και πολιτικά αδιάφορο και ανώριμο ελληνικό λαό;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.