Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Μακεδονία Σκοπιανό

Αποκάλυψη του ψέματος με την ιθαγένεια και την εθνικότητα. Φωτογραφία με τις ταυτότητες των Σκοπίων.

Εδώ δείχνει πώς θα μοιάζει η ταυτότητα των Αλβανών μετά τις τροποποιήσεις που ζήτησαν οι βουλευτές τους στο Σύνταγμα.

Προσέξτε την φωτογραφία. Έχουν δύο πεδία. Ένα με υπηκοότητα (citizenship) και ένα με εθνικότητα (nationality). Στο πρώτο γράφει σκέτο «Μακεδόνας» και στο δεύτερο γράφει «Αλβανός».

Αυτή είναι η διευκρίνηση ώστε να υπογράψουν οι Αλβανοί βουλευτές.

Η ερώτηση είναι τι θα γράφει για τους Σλάβους, σωστά;

Μα αυτό που λέει η Συμφωνία των Πρεσπών!!

Δεν είπαμε ότι δίνει δύο πεδία απαντήσεων; Δεν είπαμε ότι γράφει και Μακεδόνας και Πολίτης της Βορείου Μακεδονίας; Ε αυτά θα γράφει.

Πού θα τα γράφει;

Στο πεδίο «Υπηκοότητα» θα γράφει το «Πολίτης της Βορείου Μακεδονίας» και στο πεδίο «Εθνικότητα» θα γράφει Μακεδόνας.

Πάρτε τα στη μούρη τώρα και άντε ψηφίστε το αν σας βαστάει.

Πόσα ψέματα ακόμη θα μας πείτε;

Από αυτόν τον σύνδεσμο. Πατήστε το αν δεν πιστεύετε την εικόνα.

https://republika.mk/vesti/makedonija/kako-kje-izgledaat-lichnite-karti-za-albanskite-gragjani/

Το γεγονός είναι ότι οι δύο απαντήσεις που θα επιδέχεται ο όρος «ιθαγένεια» είναι 1. Μακεδόνας και 2. Κάτοικος της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας.

Αυτό ακριβώς είναι γραμμένο στο άρθρο 1(3) της Συμφωνίας.

Είτε υπάρχει ένα, είτε δύο πεδία (για τους Σλάβους), είναι σαφές ότι η μία απάντηση απαντάει στην έννοια εθνικότητα και το άλλο απαντάει στην έννοια ιθαγένεια/υπηκοότητα.

Αντίβαρο

13 comments

Ριβαλντίνιο 18 January 2019 at 18:09

Να πούμε εδώ ότι τον διαχωρισμό nation/nationality ( έθνος, έθνος – κράτος, πολιτικό έθνος , εθνικότητα, ιθαγένεια ) και ethnicity/ethnie/ethnic ( εθνότητα, εθνοτικός, εθνοτικότητα ) τον κάνουν κυρίως οι επιστήμονες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τον όρο nation/έθνος αντιλαμβάνονται την έννοια εθνότητα. Π.χ. ο Οτσαλάν έχει nationality κουρδική χωρίς ποτέ οι Κούρδοι να είχαν δικό τους κράτος/ έθνος – κράτος/έθνος ( nation ). Ομοίως ο αρχηγός των Οττάβα Πόντιακ καταγράφεται ως nationality : Οττάβα , χωρίς ποτέ η φυλή των Οττάβα να είχε δικό της κράτος.

Αυτά για να μην νομίζουν οι Ζαίοι ότι μας κοροϊδεύουν λέγοντάς μας ότι nationality σημαίνει υπηκοότητα.

Reply
Γιώργος 19 January 2019 at 00:45

Δηλαδή όσον αφορά το παράδειγμα με το έγγραφο: αλβανική εθνικότητα, που σημαίνει και ξεχωριστή πολιτιστική ή και γλωσσική ταυτότητα και εμμέσως εθνότητα ή ethnicity. Η εθνικότητα ως όρος “διφορούμενος” διασυνδέει και το περιεχόμενο της εθνότητας και πολιτιστικής ταυτότητας.
Κατά δεύτερον η υπηκοότητα αναγράφεται ως μακεδονική διότι οι Αλβανοί δεν αισθάνονται πως ανήκουν στην “μακεδονική ταυτότητα” και “εθνικότητα” (ως προς την πολιτιστική πλευρά ερμηνεία της), αλλά διατηρούν μόνο κάποιον νομικό δεσμό υπηκοότητας με το κράτος της ψευτο-“Βόρειας Μακεδονίας”. Εξάλλου οι Αλβανοί ζήτησαν αυτή τη διευκρίνηση της ρηματικής διακοίνωσης και δεν έχει καμία σχέση με αποτροπή ή περιορισμό της επιρροής των Σκοπίων σε εθνοτικά ζητημάτα μακεδονικής ταυτότητας προς άλλα κράτη. ΄Ισως οι Αλβανοί αργότερα χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαφοροποίηση για τις δικές τους επιδιώξεις μέσα στα Σκόπια.
Εάν το παράδειγμα ήταν για μακεδονικό αυτοπροσδιορισμό γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας θα είχε και στα δύο πεδία τον όρο “μακεδόνας” όπως αναφέρει και το άρθρο, που σημαίνει οιονεί, ή μάλλον κραυγαλέα και άμεσα δυνατότητα εκκίνησης εθνοτικού ζητηματος σε άλλα κράτη με απόκτηση ερείσματος καπήλευσης της ιστορίας ως δήθεν απόγονοι των Μακεδόνων, πλήρη προβάδισμα σε χρήση εμπορικών σημάτων, αξιώσεις αποζημιώσεων και “επαναπατρισμού” πάνω σε διεστραυλώσεις της ιστορίας με την προπαγάνδα της γιουγκοσλαβικής ιστοριογραφίας να αναγνωρίζεται από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Reply
Antonis 20 January 2019 at 19:28

Τι είναι αυτά που λέτε;
Οι Αλβανοί θα έχουν υπηκοότητα “Μακεδονική”, ενώ οι Σλάβοι θα έχουν υπηκοότητα “Βορειομακεδονική”;
Δουλεύετε τον κόσμο;

Βρείτε την αντίστοιχη ταυτότητα ενός Σλάβου και δείξτε την να δούμε τι γράφει ακριβώς.

Reply
admin 22 January 2019 at 19:29

Η λέξη «βορειομακεδονική» δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στη Συμφωνία.

Η Συμφωνία γράφει ότι το πεδίο ιθαγένεια θα δέχεται δύο απαντήσεις. Η πρώτη θα είναι «Μακεδονική» και η δεύτερη θα είναι «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας».

Όπως καταλαβαίνουν όλοι οι άνω της Πρώτης Δημοτικού, το πρώτο σχετίζεται με την ταυτότητα/εθνότητα («μακεδονική») και το δεύτερο σχετίζεται με την υπηκοότητα, δηλαδή τίνος κράτους υπήκοος είναι. Προφανώς, το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας» δεν τους καθιστά «βορειομακεδόνες». Το «Μακεδόνας» όμως τους καθιστά «Μακεδόνες».

Αυτά είναι σαφή και ξεκαθαρισμένα από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ευχαριστώ.

Reply
Ελευθέριος 22 January 2019 at 21:23

Έχουν αποπάνω το θράσος, οι νεόκοποι κοσμοπολίτες διεθνιστές, οι υπεράνω έθνους και πατρίδας, οι βαθιά νυχτωμένοι περί την Ιστορία και Ποίηση, να επικαλούνται και Σολωμό, ως ενισχυτικό των εθνικών ακροβασιών τους, οι γελοίοι!
Τον ποιητή του “Υμνου εις την Ελευθερία” που η επαναστατική του πένα έγραψε: «εθνικό ό,τι το αληθές».
Και που υπάρχει μισή αλήθεια σ’όλα αυτά που μας τσαμπουνάτε βρε ηλίθιοι;
Καλά τοχε προβλέψει και το φώναζε κείνος ο αεικίνητος, ο Βέγγος, που αν ζούσε θα σας μούντζωνε: “Ξέρεις απο Πρέσπα;”

Reply
Antonis 23 January 2019 at 05:32

@ admin

Αν σε μπέρδεψε η λέξη “βορειομακεδονική” την παίρνω πίσω και την αντικαθιστώ με το “Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”.

Ξαναρωτώ λοιπόν.

Στη φωτό βλέπουμε ότι ένας Αλβανός θα έχει:
Εθνικότητα/Nationality: Αλβανική
Υπηκοότητα/Citizenship: Μακεδονική (Maqedonise) σκέτο.

Εσύ μας λες οτι ο Σλάβος θα έχει υπηκοότητα “Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”, ενώ ο Αλβανός υπηκοότητα “Μακεδόνας” σκέτο….

Δεν βλέπεις ότι κάτι δεν στέκει εδώ;

Reply
admin 23 January 2019 at 13:54

Η εικόνα δείχνει πώς έχουν απαντήσει οι αρχές των Σκοπίων στους Αλβανούς οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν από την Συμφωνία των Πρεσπών ως προς τις πρόνοιές της σχετικά με την ιθαγένεια. Η Συμφωνία είναι πεντακάθαρη ως προς αυτό και προβλέπει τα εξής (χρησιμοποιώ τον αγγλικό όρο, διότι όπως η ίδια λέει, το αγγλικό κείμενο θεωρείται το πρωτότυπο και σ’ αυτό θα καταφεύγουν εάν υπάρχουν διαφωνίες).

Θα υπάρχει πεδίο NATIONALITY.

Η απάντηση στο πεδίο αυτό θα είναι η εξής

Macedonian / Citizen of the Republic of North Macedonia.

Αυτό γράφει η Συμφωνία, αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, αυτό δεν άλλαξε καθόλου.

Στη διαμαρτυρία των Αλβανών ότι τους βαφτίζουν όλους «Μακεδόνες» απάντησαν με την εικόνα που βλέπετε.

Εμείς δεν διαμαρτυρηθήκαμε ως προς αυτό. Πανηγυρίσαμε κι όλας (η κυβέρνησή μας δηλαδή) επειδή μπήκε το «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» λες και από τύφλωση δεν βλέπουμε ότι προηγείται το σαφές «Μακεδόνας».

Οπότε, ας αφήσουμε τους Αλβανούς και το τι θα γίνει μ’ αυτούς.

Ρωτώ.

1. Γιατί δεν προτιμήθηκε ο όρος citizenship;
2. Για ποιον λόγο να μπουν δύο απαντήσεις στον όρο nationality;
3. Γιατί το πρώτο μέρος της απάντησης είναι σκέτο «Μακεδόνας» και όχι «Βορειομακεδόνας», σε αντιστοιχία με το όνομα του κράτους.

Reply
Antonis 24 January 2019 at 03:55

@ admin

τότε γιατί ο Αλβανός (όπως βλέπουμε στη φωτό) θα έχει υπηκοότητα “μακεδονική” (σκέτο);
Αυτό ρωτώ και απάντηση δεν παίρνω.

θα επιχειρήσω λοιπόν μια ερμηνεία:

Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση ο όρος Nationality που χρησιμοποιείται στη συμφωνία δηλώνει υπηκοότητα-citizenship.

Επομένως η nationality “Μακεδονική/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας” δηλώνει όλο μαζί υπηκοότητα, γι΄αυτό ο Αλβανός θα έχει υπηκοότητα “μακεδονική”.
Το “Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας” δεν ξέρω από που προκύπτει. Μάλλον από το γεγονός ότι πάνω δεξιά (όπως βλέπουμε στη φωτό) γράφει “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Υπηκοότητα “Μακεδονική” θα έχει και ο “Σλάβος”.

Το πεδίο “Nationality” στην ταυτότητα του Αλβανού μάλλον μπαίνει κατ’ εξαίρεση (ύστερα από αλβανική απαίτηση) για να δηλώσει την αλβανική εθνοτική τους προέλευση.

Η ταυτότητα των Σλάβων θα έχει μόνο ένα πεδίο, την μακεδονική υπηκοότητα.

Δεν θα έχει δεύτερο, αφού η υπηκοότητα ταυτίζεται με την εθνότητά τους (μακεδονική), γι΄αυτό άλλωστε απαίτησαν να διατηρηθεί η “μακεδονική υπηκοότητα” και να μη μεταβληθεί σε “βορειομακεδονική”.

Reply
Ελευθέριος 24 January 2019 at 09:34

Είτε θα έχει ένα πεδίο, είτε δύο, είτε “citizenship” το ονομάσουν, είτε “nationality”, η ουσία δεν αλλάζει.
Στην πράξη και με τη συγκατάθεση της Ελλάδας που αποκομίζουν μέσω της συμφωνίας που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του Τσίπρα και καμαρώνει γι’αυτήν, οι Σλάβοι της γείτονος θα δηλώνουν παντού και πάντα ότι δήλωναν μέχρι σήμερα, “Μακεδόνες” την εθνικότητα, “Μακεδόνες” και την ιθαγένεια, μόνο που αυτό όλο στηρίζεται στο ψέμα, γιατί μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ανήκαν στο ελληνικό έθνος. “Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων…” στέλνει επιγραφή στην Ακρόπολη των Αθηνών ο Αλέξανδρος μετά τη νίκη στον Γρανικό. Πού να φανταζόταν ότι θα του προέκυπταν και Συριζοδαίμονες που θα χάριζαν στους Σλάβους και εθνικότητα και γλώσσα και αυτό το ιερό όνομα της μάνας του Μακεδονίας!

Reply
Antonis 25 January 2019 at 14:18

@ Ελευθέριε

συγγνώμη που στο λέω, αλλά η άποψή σου για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας είναι άλλου αιώνα. Ξεπερασμένη και γραφική.

Τον 19ο αιώνα η αντίληψη για το ποια ήταν η Μακεδονία και ποιοι ήταν οι Μακεδόνες είχε αλλάξει. Μακεδόνες ήταν και οι Βούλγαροι της περιοχής. Το σημερινό σλαβομακεδονικό έθνος δημιουργήθηκε από τη στιγμή που αυτοί οι Βούλγαροι Μακεδόνες διαχωρίστηκαν από τους Βούλγαρους του βουλγαρικού κράτους και μετέτρεψαν το γεωγραφικό τους όνομα (Μακεδόνες) σε εθνοτικό. Από τη στιγμή που το έκαναν αυτό και έδωσαν ένα σωρό αγώνες για να το κρατήσουν (με κυριότερο την αντίστασή τους στη βουλγαρικο-ναζιστική κατοχή του Β’ ΠΠ), τους έχει κατοχυρωθεί και ιστορικά. Μετά ήρθε ο Τίτο και απλά συστηματοποίησε-ολοκλήρωσε την εθνογένεσή τους.

Το επίδικο λοιπόν δεν είναι αν υπάρχει ή όχι (σλαβο)μακεδονικό έθνος. Αυτό είναι λυμένο για όλο τον ουδέτερο κόσμο με εξαίρεση τους ανταγωνιστές του σλαβομακεδονικού εθνικισμού (βουλγαρικό και ελληνικό).

Το επίδικο ήταν να αποκηρύξουν τον “μακεδονισμό”, δηλ. την εθνικιστική ιδέα ότι Μακεδόνες είναι μόνο οι σλαβόφωνοι και ότι οι Έλληνες ήταν κατακτητές της Μακεδονίας.

Αυτός ο αλυτρωτικός μακεδονισμός τερματίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού αναγνωρίζουν τη διαχρονική ύπαρξη Ελλήνων Μακεδόνων (Μακεδόνων όχι μόνο με γεωγραφική σημασία, αλλά και με ιστορική-πολιτισμική).

Με βάση τη συμφωνία, από εδώ και πέρα το σκοπιανικό “Μακεδόνες” σημαίνει Μακεδόνες της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι όλης της Μακεδονίας). Όπως ακριβώς το ελληνικό “Μακεδόνες” σημαίνει Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας (και όχι όλης της Μακεδονίας). Η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιεί το όνομα με διαφορετικό context (συμφραζόμενα).

Υ.Γ. το λαθάκι του συντάκτη του παρόντος άρθρου δεν είναι ανούσιο. Αποκαλύπτει πολλά για την ποιότητα της επιχειρηματολογίας των αρθρογράφων του Αντίβαρου.

Reply
Ελευθέριος 25 January 2019 at 23:55

“Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον” καθώς αυτά που διατείνεσαι περί δήθεν μακεδονικού έθνους Σκοπιανών ή Βουλγάρων είναι ανιστόρητα και ψευδή, απόρροια τυφλής και μαύρης προπαγάνδας της Συριζαίας φατρίας, που το απόστημα του εθνομηδενισμού της έσπασε και το το φαρμάκι της ποτίζει όλη τη χώρα.
Σήμερα οι βουλευτές της συμπολίτευσης με επικεφαλής ένα χάσκοντα και κούφο πρωθυπουργό, πανηγυρίζουν που με τις ψήφους αποστατών τυχοδιωκτών βολεψάκηδων, πέρασαν στη Βουλή την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ιστορία θα τους αποδώσει τον ρόλο που τους αξίζει πλάϊ στους Εφιάλτες, που δυστυχώς δεν έλειψαν ποτέ από τη μακρόχρονη ιστορία αυτού του τόπου.

Reply
admin 26 January 2019 at 03:04

Γράφει ο Αντώνης

«Με βάση τη συμφωνία, από εδώ και πέρα το σκοπιανικό “Μακεδόνες” σημαίνει Μακεδόνες της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι όλης της Μακεδονίας). Όπως ακριβώς το ελληνικό “Μακεδόνες” σημαίνει Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας (και όχι όλης της Μακεδονίας). Η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιεί το όνομα με διαφορετικό context (συμφραζόμενα).»

Πού το είδατε αυτό;

Πουθενά.

Κατ’ αρχάς στην συμφωνία δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ούτε ελληνική Μακεδονία, ούτε Έλληνες Μακεδόνες. Πουθενά.

Οι μόνες σχετικές αναφορές είναι στο 7(2) και στο 7(4) με τις φράσεις «βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους» και «πληθυσμός της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους».

Δεύτερον, παραμένουν οι αναφορές σε σκέτο «Μακεδόνες» στο Σύνταγμά τους (άρθρο 36, άρθρο 49 και προοίμιο όπου υπάρχει αναφορά στο κείμενο της ΑΣΝΟΜ του 1944), οι οποίοι δεν είναι πολίτες της χώρας, αλλά το κράτος εκείνο έχει υποχρέωση να φροντίζει τα δικαιώματά τους κλπ. Μιλάει καθαρά για «Μακεδόνες που ζουν σε γειτονικά κράτη».

Reply
Antonis 31 January 2019 at 16:45

Γράφει ο Admin:
Κατ’ αρχάς στην συμφωνία δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ούτε ελληνική Μακεδονία, ούτε Έλληνες Μακεδόνες. Πουθενά.
Οι μόνες σχετικές αναφορές είναι στο 7(2) και στο 7(4) με τις φράσεις «βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους» και «πληθυσμός της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους».

Ε, όχι!

Το 7(2) γράφει: “ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ νοούνται η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους”

Σε ποιους όρους αναφέρεται;
Μα φυσικά στους όρους “Μακεδονία” & “Μακεδόνας” της αμέσως προηγούμενης παραγράφου 7(1). Επομένως η βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους ορίζεται ως Μακεδονία και ο πληθυσμός της ως Μακεδόνες.

Και αμέσως παρακάτω στο 7(3) με τους ίδιους όρους (τους ποιους;) νοούνται η επικράτεια και ο πληθυσμός του δεύτερου μέρους. Ούτε εδώ αναγράφονται οι όροι Μακεδονία-Μακεδόνες, γιατί ΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ από το 7(1).

Επομένως τους αναγνωρίζουμε μεν αναγκαστικά ως Μακεδόνες (γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε ποτέ συμφωνία), αλλά η μακεδονικότητά τους αυτή είναι κολοβή και αφορά μόνο τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει δηλαδή αλυτρωτικό περιεχόμενο*, καθώς αυτοί με τη σειρά τους αναγνωρίζουν (ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) την ύπαρξη Ελληνικής Μακεδονίας και Ελλήνων Μακεδόνων (με διαχρονική μάλιστα ιστορική και πολιτισμική παρουσία).

* ακόμα και οι ομογενείς τους “Μακεδόνες” στα γειτονικά κράτη νοούνται Μακεδόνες με εθνικό κέντρο τη Βόρεια Μακεδονία και όχι όλη τη Μακεδονία.

Η συμφωνία είναι ξεκάθαρη και να τη διαστρεβλώνουμε με τέτοιο φθηνό τρόπο δεν είναι ό,τι σοφότερο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.