Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

✅Πριν από ακριβώς 25 χρόνια, τον Μάιο του 2000, ο νέος τότε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, στην πρώτη του συνέντευξη, με τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου εξήγγειλε μία μακρά σειρά μέτρων για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το πρώτο από αυτά ήταν η αφαίρεση του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.
Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ήταν σφοδρή. Έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους και συνέλεξε 3 εκατομμύρια υπογραφές με το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα, τις οποίες παρέδωσε στον ΠτΔ.
Το αίτημα απερρίφθη, το πρώτο αυτό μέτρο εφαρμόστηκε κανονικά, όμως όλα τα υπόλοιπα πάγωσαν ή φρέναραν για αρκετά χρόνια. Ορισμένα επανήλθαν πολύ αργότερα, άλλα ποτέ.
Αυτό όμως το ζήτημα άνοιξε έναν πόλεμο αξιών. Έριξε καύσιμο και τα χαρακώματα της κοινωνίας πήραν φωτιά από το αίτημα για «διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας». Στους ατελείωτους διαλόγους και τις διαμάχες, ακούστηκαν και κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις, όπως πχ
Τι ακριβώς εννοείτε με τον διαχωρισμό; έχετε σκεφτεί τι θα γίνει με το Πατριαρχείο, με το Άγιο Όρος, με τα μοναστήρια εντός Ελλάδος, με την Διασπορά, με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία σε άλλες χώρες;
Η απάντηση ήταν ουσιαστικά «όχι και δεν μας ενδιαφέρει. Συνεχίζουμε τον πόλεμο στην Εκκλησία και στην θρησκεία».

✅8 χρόνια αργότερα, το 2008 ξέσπασε η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Άνθρωποι στο ίδιο – περίπου – μήκος κύματος έριξαν πάλι λάδι στη φωτιά με το αίτημα να μην αναγνωρίζονται τα χρυσόβουλα των Μοναστηριών από το ελληνικό κράτος. Όχι μόνο απλοί άνθρωποι, αλλά και νομικοί με γνωμοδοτήσεις κλπ.
✅Σήμερα, 2025, ξέσπασε το ζήτημα με το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά της Αιγύπτου. Με μία φράση, η υπόθεση είναι ότι η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των εκτάσεων της Μονής από τη Μονή. Τα θεωρεί δική της ιδιοκτησία, του κράτους της Αιγύπτου. Έτσι, η δικαστική απόφαση στις 28 Μαΐου 2025 οδήγησε σε σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απαντήσει επισήμως η Αίγυπτος λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο Μοναστήρι. (Εκτός βέβαια, από την ιδιοκτησία!). Δηλαδή ότι δεν διώκει κανέναν.
Η Μονή ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό Α στο σημείο όπου κατά την παλαιά Διαθήκη έλαβε τις 10 εντολές ο Μωυσής. Είναι αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη της Αλεξανδρείας, μια χριστιανή μάρτυρα του 4ου αιώνα. Ανήκει στην Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία του Σινά, η οποία βρίσκεται σε πνευματική κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά έχει δικό της αρχιεπίσκοπο και διοικητική αυτονομία.
Η Μονή διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες συλλογές χειρογράφων και εικόνων παγκοσμίως, δεύτερη μόνο μετά τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Περιλαμβάνει σπάνια κείμενα, όπως αποσπάσματα από τον Κώδικα του Σινά (Codex Sinaiticus) — από τις πρώτες σωζόμενες μορφές της Βίβλου!
✅Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Δημήτρης Σταθακόπουλος λέει το αυτονόητο: «η Ελλάδα έχει ένα ταλέντο εδώ και 200 χρόνια. Να βγάζει τα μάτια της μόνη της. Πρώτα τα βγάζει η ίδια και μετά έρχονται και τα τρώνε και οι άλλοι. Θυμάστε πριν από περίπου 20 χρόνια γνωμοτοδήσεις καθηγητών αστικού δικαίου ότι δεν ισχύουν τα χρυσόβουλα; Γιατί να μην ισχύουν στην Ελλάδα και να ισχύουν στην Συρία, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο; Δεν είναι αίτημα κομμάτων να μην γίνουν σεβαστά όλα αυτά και να περάσει η μοναστηριακή περιουσία στο δημόσιο; γιατί να μην κάνουν το ίδιο τα άλλα κράτη».
Εδώ ολόκληρη η συνέντευξή του.