Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Επιστολές Θεόδωρος Καρυώτης

Επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την ΑΟΖ

aΓράφει ο Θόδωρος Καρυώτης.

Σεβαστέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζω ότι θα αντιμετωπίσετε τεράστια προβλήματα από την πρώτη ημέρα που θα εισέλθετε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλειδί στα θέματα της εξωτερικής Πολιτικής δεν είναι τίποτε άλλο από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Όταν ξεκινήσατε την προεκλογική σας εκστρατεία από το Καστελόριζο στις 8 Ιουνίου 2019 δηλώσατε:

Πριν ακόμη ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος επέλεξα να βρεθώ στο Καστελόριζο γιατί από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα και η Ευρώπη. Αυτό το πανέμορφο νησί μπορεί να είναι το απώτατο γεωγραφικό σημείο της πατρίδας μας, είναι όμως το κέντρο της καρδιάς του κάθε Έλληνα. Η παρουσία μου εδώ δεν είναι μόνο συμβολική. Δηλώνει την ενότητα του έθνους μας που αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας και σηματοδοτεί την προσήλωση μας στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση

Όταν επισκεφθήκατε την Καβάλα, τον Ιούλιο του 2017, δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον και για την αλιεία μας, που όπως γνωρίζετε, είναι αναπόσπαστο μέρος της ΑΟΖ. Ως γνωστόν η Τουρκία υπήρξε ο μεγάλος εχθρός της ΑΟΖ, κυρίως, για τα θέματα της αλιείας. Ενθυμούμαι τη δήλωση σας ότι την αλιεία διέπει ένα απαρχαιωμένο εθνικό πλαίσιο και ότι πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας μια συνεχή και επικαιροποιημένη ροή πραγματικών δεδομένων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε ποια αλιευτικά πεδία μπορούμε να ψαρεύουμε και σε ποια όχι.

Τα προβλήματα της αλιείας μας κύριε πρωθυπουργέ μπορούμε να τα λύσουμε μόνο εάν έχουμε οριοθετήσει την ΑΟΖ μας.

Η θέση σας για την ΑΟΖ ήταν γνωστή σε μένα από μια συνάντησή μας, πριν μερικά χρόνια, στην Νέα Υόρκη. Έτσι όταν τον Μάρτιο του 2018 επισκεφτήκατε την Ουάσιγκτον και μιλήσατε στο Center of Strategic and International Studies, σας ρώτησα: «Σχεδιάζετε να ανακηρύξετε Αποκλειστική Οικονομική Ζωή της Ελλάδας όταν γίνετε Πρωθυπουργός της χώρας;»

Η προσεγμένη απάντησή σας ήταν:

Είναι μία ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα Ναι ή ένα Όχι. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Θα ξεκινούσα να λύσω το πρόβλημα με την Αλβανία, το οποίο στην πραγματικότητα είχε λυθεί από την κυβέρνηση το 2009, αλλά οι Αλβανοί αποχώρησαν από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα δυτικά.

 

Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θα πρέπει να χειριστείτε αυτό το τόσο λεπτό και κρίσιμο θέμα όπως έπραξε το Ισραήλ. Το Ισραήλ, βάσει της UNCLOS, έπρεπε πρώτα να ανακηρύξει ΑΟΖ και μετά να την οριοθετήσει με τα γειτονικά τoυ κράτη. Είναι όμως, το μοναδικό κράτος, που δεν ανακήρυξε, αλλά οριοθέτησε ΑΟΖ με τα γειτονικά του κράτη Αίγυπτο, Κύπρο και Λίβανο και η παγκόσμια κοινότητα το αποδέχτηκε. Επομένως υπάρχει ενα θετικό προηγούμενο για την Ελλάδα, που πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ οριοθετώντας πρώτα την ΑΟΖ της με αυτή της Κύπρου και μετά με αυτή της Αιγύπτου.

Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν έγραψε, πρόσφατα «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα πλέον».

Είμαι σίγουρος ότι έχετε διαλέξει σημαντικούς συνεργάτες για το Υπουργείο Εξωτερικών, που γνωρίζουν ότι εκκρεμούν και οι έξη οριοθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ με τα γειτονικά παράκτια κράτη.

Σήμερα, το Δέλτα του Νείλου, η Λεκάνη της Λεβαντίνης, η Λεκάνη του Ηροδότου και η περιοχή της Νότιας Κρήτης αποτελούν κομβικά σημεία ενεργειακού πλούτου, καθότι κρύβουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. Ο εκλιπών πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 έχοντας στη διάθεση του μόνο τέσσερα τανκς και δύο ελικόπτερα, χωρίς να πτοηθεί από τις απειλές της Τουρκίας, η οποία τελικά περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής ΑΟΖ. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την αποδέχτηκαν.

Ήρθε η ώρα όπως η ΕΕ υιοθετήσει την γεωπολιτική θέση ότι η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ και ότι το Καστελόριζο δεν είναι μόνο νησί της Ελλάδας αλλά και νησί της ΕΕ. Εν τέλει, η ΕΕ οφείλει να διεκδικήσει και να προασπίσει τα «ζωτικά συμφέροντά» της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εύχομαι η πρώτη σας επίσκεψη στο εξωτερικό, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλες τις πολιτικές και διπλωματικές σας ικανότητες, για να πείσετε την Ουάσιγκτον να αλλάξει την προβληματική της στάση που ακολουθεί εδώ και 37 χρόνια στην ελληνοτουρκική διένεξη. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση εμμένει στην πάγια θέση ότι Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ άνευ διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία.

Για αυτό πρότεινα παραπάνω να δράσετε όπως το Ισραήλ και να οριοθετήστε αντί να ανακηρύξετε ΑΟΖ. Η ΑΟΖ δεν αποτελεί θέμα μόνο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας, της εξερεύνησης των υδρογονανθράκων, της αιολικής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Πρέπει να είσθε ενήμερος, όπως είναι οι ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Η Αμερική έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (equidistance) με την Ρωσία, τον Καναδά, το Μεξικό, τις Μπαχάμες και την Κούβα. Όταν όμως έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με την ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις περί ευθυδικίας. Έτσι, οι Αμερικανοί αποδέχονται ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή όχι, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών που ισχύει από το 1982, που πρέπει, επιτέλους, να ανατραπεί.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από ένα λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές του. Κρατάτε στα χέρια σας το μέλλον της πατρίδας μας. Επιβάλλεται σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να έχετε βάλει τα θεμέλια για την ΑΟΖ της πατρίδας μας, ώστε όλοι οι Έλληνες, και όχι μόνο αυτοί που σας ψήφισαν, να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Θεόδωρος Καρυώτης
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

16 comments

Ελευθέριος 8 July 2019 at 20:43

Για να δούμε τώρα η “εθνικά περήφανη παράταξη” κι ο “πρωθυπουργός όλων των ελλήνων” τι θα πράξει στο τόσο ζωτικό και κρίσιμο για τη χώρα αυτό θέμα. Αν προχωρήσει τα εισαγωγικά στις παραπάνω φράσεις αίρονται, άλλως διατηρούνται στο ακέραιο και θα κυνηγούν τη ΝΔ και τον αρχηγό της σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
Πραγματικά ελπίζω να μη χρειασθεί και να δούμε το επί τόσα χρόνια θαμμένο από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ζήτημα, επιτέλους να ανοίγει, γιατί τα σύννεφα στη γειτονιά μας πυκνώνουν και οι καταστάσεις και ο χρόνος πιέζουν.

Η ανακήρυξη ή/και οριοθέτηση της ΑΟΖ πρέπει να είναι η πρώτη σοβαρή εθνική πράξη της νεόκοπης κυβέρνησης.

Reply
Δεξιός 8 July 2019 at 22:34

Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, εκτός εισαγωγικών, έγινε χθες ο… πολιτικός επιβήτοράς σου. Των Ελλήνων βέβαια, όχι των ελληνοφώνων συμμοριτών. Διότι θα ήθελα να μας πεις πώς αισθάνεσαι που έχουν εκτελεστική εξουσία άνθρωποι που μπροστά στα μούτρα σου σού λένε πως οι ομοϊδεάτες σου είναι μιάσματα; Πώς αισθάνεσαι που σε κυβερνούν άνθρωποι μεταξύ των οποίων κάποιοι που σου λένε, πάλι μπροστά στα μούτρα σου, πως ο Βελουχιώτης ήταν ένας ανθέλληνας δολοφόνος και ο Ιωάννης Μεταξάς Εθνικός Ήρωας; Πώς αισθάνεσαι για το ότι σε αυτούς ο Λαός έδωσε αυτοδυναμία και 2.250.000 ψήφους, δηλαδή περισσότερες ψήφους από την Αριστερά τον Ιανουάριο του 2015; Σε πονάει;
Το ξέρουμε, και το απολαμβάνουμε.

Reply
NF 8 July 2019 at 23:33

Συγγνωμη αλλα ολες αυτες οι ΑΟΖολογίες του κ. Καρυωτη και αλλων ειναι αρλούμπες. Η Ελλαδα χρειαζεται απλως να παει σε χωρικα υδατα 12 ν.μ., (αν εχει τα κοτσια), κσι τοτε ολα τα εκκρεμη θεματα του Αιγαιου, περιλαμβανομενης και της ΑΟΖ, λυνονται αυτοματως.

Διαβαζω αυτα τα αφελη ευχολογια περι “ευρωπαικης ΑΟΖ, νησιων που ειναι εδαφη της ΕΕ” ειναι εκτος πραγματικοτητας.

Τωρα για τις “τεραστιες ποσοτητες υδρογονανθρακων”. Μονο το ρωσοκο κοιτασμα Urengoy ειναι 7 φορες μεγαλυτερο απο το Ζορ.

Αν εομαστε μαγκες ας παμε να εξορυξουμε το μεγαλο και επιβεβαιωμενο κοιτασμα του Μπάμπουρα εξω απο τη Θρακη.
και ας αφησουμε τα πυροτεχνηματα για εσωτερικη καταναλωση.

Reply
Ελευθέριος 9 July 2019 at 00:48

@ Δεξιός
όσο και να ροκανίζεις τις μασέλες αου και να τρως τα λυσσιακά σου, τέτοιον Πατριώτη, Έλληνα, Μαχητή σαν τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, η παράταξή σου δεν ανέδειξε ποτές, γι’αυτό σε πονεί και σε τρώει μέσα σου και δεν μπορείς να γλιτώσεις από το δηλητηριώδες μίσος ενταντίον του και των συντρόφων του, που θα το κουβαλείς μέχρι να πεθάνεις και θα σε τριβελίζει και στον τάφο σου ακόμη. Τουλάχιστον αυτός στα χέρια σας δεν έπεσε, κοπρίτες και μιάσματα του κερατά. Αλλά όσο και να γρυλίζεις, ούτε τα κορδόνια του δεν είσαι άξιος να γλείφεις, ηλίθιε, ξεκουτιασμένε, γερομπισμπίκη.
@NF
Πολλοί είναι αυτοί που την βαριά τους πλάνη κι άγνοια ανάγουν σε άποψη για την οποία κιόλας εκλιπαρούν επιβράβευση!

Reply
Δεξιός 9 July 2019 at 01:33

Θαυμάστε έναν… έμπλεο αγάπης κοπρίτη που μας κατηγορεί για μίσος! Αλλά είναι δύσκολοι καιροί για εσάς πια. Βλέπεις, 10 χρόνια τώρα κυριαρχούμε στην πολιτική ζωή, με την βούληση του Λαού, ακριβώς για να απαντούμε σε κάτι τέτοιους μέσα στην Βουλή της Αστικής Δημοκρατίας πως έχουν πολύ μικρό ανάστημα, τόσο αυτοί όσο και οι ομόσταυλοί τους, να μιλούν για την παράταξη εκείνη που, τόσο τον ελληνόφωνο συμμορίτη που αναφέρεις, όσο και εκείνους που κρεμούσαν τα κάδρα του στα ίδια αυτά υπουργεία στα οποία σήμερα ο Λαός έστειλε τους επιβήτορές σου, με πλειοψηφία που ποτέ οι ξεπλυμένοι συμμορίτες δεν είδαν, τους έβαλε το κεφάλι κάτω να γλείψουν εκεί που έφτυναν.
Βάρα προσοχή στην νέα σου Κυβέρνηση τώρα, όπως θα κάνεις και όπως έκανες πάντα.

Reply
ΝF 9 July 2019 at 03:57

@Ελευθεριος

Ασε μας τωρα φιλε μου με τον Βελουχιωτη. Θα μας πεις τωρα οτι ο εγκληματιας αυτος ειναι δευτερος Καραισκακης. Ειχε το τελος που του αξιζε. Συνιστω ψυχραιμια και μελετη του βιβλιου του Τακη Λαζαριδη “Συντροφοι ευτυχως ηττηθηκαμε”.

@Δεξιος

Μη χαιρεσαι. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι πηραν το θηριωδες 31,5 % και κρατησαν τα 9/10 της δυναμης τους. Περισσοτερο απο οτι πηρε η ΝΔ το 2012 οταν κερδισε τις εκλογες. Το 42 % των ψηφοφορων ψηφισαν καθαροαιμα αριστερα κομματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφακη, Ζωη).

Ολα δειχνουν οτι οι επομενες εκλογες θα γινουν με τον αναλογικο εκλογικο νομο που ψηφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Φοβουμαι οτι θα επανελθουν.
Και επισης συντροφε Δεξιε, θα προσεξες οτι ο Κουλης διορισε βουλευτη Επικρατειας και Υπουργο Εσωτερικων τον “Συμβουλο στρατηγικης επικοινωνιας” του Τ. Θεοδωρικακο. Ο εν λογω ειναι τεως επιτελαρχης του Λαλιωτη, σημιτοφυλαξ, και -κρατησου- τεως γενικος γραμματεας της ΚΝΕ!!!!
Προσθεσε και τον Χρυσοχοιδη, με θητεια επισης στο ΚΚΕ. Τα Υπουργεια Εσωτερικων και Δημοσιας Ταξεως, που εχουν τη βασικη ευθυνη για την παραξη της λαθρομεταναστευσης και τις ιθσγενειες, δοθηκαν σε αριστερους!
Οπως καταλαβαινεις τα πρωτα δειγματα δεν ειναι ενθαρρυντικα.
Καλα λεω εγω οτι χρονια τωρα η ΝΔούλα εχει καταντησει γαλαζιος ΣΥΡΙΖΑ.

Reply
Ελευθέριος 9 July 2019 at 07:59

Θοδωρής Κολοκοτρώνης (ο γέρος), Γεώργιος Καραϊσκάκης (ο γύφτος), Οδυσσσέας Ανδρούτσος (το λιοντάρι της Ρούμελης), Αθανάσης Διάκος (Διάκος), Μάρκος Μπότσαρης (Μάρκος), Παύλος Μελάς (Μίκης), Άρης Βελουχιώτης (Άρης).
Κανείς τους εκτός από τον πρώτο δεν πήγε από φυσική αιτία. Όλους η ελληνική Ιστορία τους έχει καταγράψει στο πάνθεο των Ηρώων. Αθάνατοι.

Reply
Δημοσθένης ο Μακεδών 9 July 2019 at 17:02

Αντί να μαλώνετε σαν τα κοκόρια, διαβάστε αυτό:
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/740322_xehasmeno-diatagma-poy-allazei-ta-dedomena-sto-aigaio-i-ellada

ΔΕΝ υπάρχει θέμα – στην πραγματικότητα – περί ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ! Πρέπει να καθορισθεί και να ΔΗΛΩΘΕΙ ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο!

Το μέγα ερώτημα που (θα πρέπει!!!) μας αφορά είναι: ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;;;

Όσο για το “αριστερός” και “δεξιός”, είναι ηλίθιοι όσοι – ακόμη – τσακώνονται γι’ αυτό. ΔΕΝ υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός. Είναι το σύγχρονο ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, αν δεν το έχετε καταλάβει! Το ΔΙΠΟΛΟ!

Έχει χαθεί η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ σ’ αυτόν τον τόπο!!!

Reply
NF 9 July 2019 at 18:34

@Δημοσθενης ο Μακεδων

Ειναι γνωστο αυτο με το διαταγμα του 1931.ΕΠεκτειναμε λεει στα 10 ν.μ. το 1931, και επειδη η Τουρκια δεν αντεδρασε σημαινει οτι το απεδεχθη. Φυσικα οι θεση μας αυτη ειναι ανοησια. Το Διεθνες Δικαιο λεει κατηγορηματικως οτι το ευρος των χωρικων υδατων ταυτιζεται με τον εναεριο χωρο, και αυτο ισχυει σε ολοκληρο τον κοσμο.

Θελουμε παραπανω εναεριο χωρο; Επεκτεινουμε τα χωρικα υδατα στα 12 ν.μ. οπως σαφως εχουμε δικαιωμα να κανουμε βασει του Δικαιου της Θαλασσας του 1982, και τοτε παει αυτοματως και ο εναεριος χωρος στα 12 ν.μ. Επισης με τα 12 ν.μ. λυνεται αυτοματως υπερ ημων και το θεμα της οριοθετησης της ΑΟΖ με την Τουρκια σε ολο το Αιγαιο πλην της περιοχης του Καστελλοριζου, διοτι το μεγιστο ποσοστο της θαλασσας αυτης περιερχεται στα ελληνικα χωρικα υδατα.

Εχουμε τα κοτσια; Ας το κανουμε. Δεν τα εχουμε; Τοσο το χειροτερο για εμας.

Η ιστοσελιδα pronews.gr δε φημιζεται για την αξιοπιστια της.

Reply
Ελευθέριος 9 July 2019 at 20:50

Τα άρθρα 55, 56, 57 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982), ορίζουν πως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (12 ν.μ.), το πλάτος της οποίας μπορεί να φθάσει τα 200 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από την ακτογραμμή. Εντός της ΑΟΖ το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση, την διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και υπεδάφους της θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα, που αναφέρονται στην εξερεύνηση και οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων.
Και όπως ο πολύξερος πιο πάνω “NF” (διάβαζε News Fake) υποτιμούσε σε σειρά σχολίων του τη σπουδαιότητα της παραχώρησης στους Σκοπιανούς γειτόνους της Μακεδονικής ταυτότητας μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, εδώ υποτιμά την σημασία που έχει για την Ελλάδα η ΑΟΖ.
Στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ρητά αναφέρεται, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια επιχειρηματολογία για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι «κάθονται» πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας.
Και ακριβώς επειδή υπάρχει το ελληνικό Καστελόριζο, που ο γαλαντόμος μας “NF” αφήνει εκτός, η ΑΟΖ της Ελλάδας γειτνιάζει με την ΑΟΖ της Κύπρου, πράγμα που η Τουρκία διακαώς θέλει να σπάσει και γι’αυτό αφού Ισραήλ και Αίγυπτος την έχουν γραμμένη, προσπαθεί να τα κάνει πλακάκια με τη Λιβύη για να κλέψει τόσο από την επήρεια του Καστελόριζου όσο και απο αυτή της Κρήτης και της Γαύδου.
Η ανύπαρκτη στρατιωτικά Κύπρος και το Ισραήλ όχι μόνο οριοθέτησαν την ΑΟΖ αλλά ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει σε έρευνες για την εξερεύνηση και εξώρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν σχεδιάζουν να οριοθετήσουν ποτέ την υφαλοκρηπίδα τους, διότι η έννοια αυτή έχει ξεπεραστεί από το 1982 με την έννοια της ΑΟΖ.
Υπάρχουν 137 κράτη που διαθέτουν ΑΟΖ 200 ν.μ. Είναι προφανές ότι ο NF μαζί με άλλλους ανίδεους συμπατριώτες επικριτές της ΑΟΖ πιστεύουν ότι αυτά τα κράτη κακώς την οριοθέτησαν.
Η απραξία και το φοβικό σύνδρομο των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 30 χρόνια να μην ορίσουν ΑΟΖ και να κάνουν ταυτόχρονη οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο αποτελεί τεράστια παράλειψη. Γιατί σ’ αυτή την παράλειψη κι ατολμία πατά η Τουρκία και κάνει τα τρελά της.
Γι’αυτό είμαι καχύποπτος και με τον Μητσοτάκη, που ούτε καν στο πρόγραμμά του δεν τό έχει.

Reply
Δεξιός 9 July 2019 at 21:47

@ NF

Μην επαναλαμβάνεσαι αγαπητέ. Μας τα είπες ήδη αυτά τα υψιπετή φληναφήματα προεκλογικά και σου απάντησα πως “ο πιο σκληρός Δεξιός είναι ο πρώην κομμουνιστής”. Σου απάντησα πως το πρόβλημα της Δεξιάς είναι οι νυν και όχι οι πρώην αριστεροί. Να μου έλεγες π.χ. για τον Καραμανλή που πήρε Υπουργείο, να σου πω πως πράγματι με πείραξε, αλλά φαίνεται πως ούτε αυτήν την σωστή, Δεξιά, κριτική δεν μπορείς να κάνεις.
Όσο για τον… Χρυσοχοΐδη, όχι ο Μητσοτάκης, αλλά εγώ ο ίδιος αν είχα να επιλέξω, για το Δημοσίας Τάξεως, μεταξύ Χρυσοχοΐδη και Βορίδη θα διάλεγα, χωρίς δεύτερη σκέψη, τον πρώτο.

Τώρα για το αποτέλεσμα των εκλογών, φαίνεται πως δεν έχεις ούτε καν στοιχειώδη πολιτική σκέψη (αναμενόμενο βέβαια). Η σημερινή αντι-καραμανλική ΝΔ, με έναν πραγματικά Δεξιό ηγετικό πυρήνα, που αμφισβητεί για πρώτη φορά, ευθέως, την ακροαριστερή παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης, έλαβε απόλυτο αριθμό ψήφων μεγαλύτερο από την Ακροαριστερά των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015. Αυτό, από μόνο του, έκανε χθες να πονέσει αφάνταστα τον κάθε Αριστερό. Αλλά φαίνεται επίσης πως δεν έχεις, ούτε καν, αίσθηση των δεικτών των εκλογικών αναμετρήσεων. Συγκρίνεις τα ποσοστά της ΝΔ του 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και δεν βλέπεις πως τον Ιανουάριο του 2015 , η εντελώς αντι-κομμουνιστική ΝΔ του Σαμαρά, έχασε 1.85% από το ποσοστό της του 2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 έχασε 3.93% από τον ΣΥΡΙΖΑ (του Ιανουαρίου) του 2015. Διότι το θηριώδες…31.5%, που λες, είναι οφθαλμοφανές πως πρόκειται για ένα ευκαιριακό, παρασιτικό, πληβειακό στρώμα, κρατικών πελατειακών σχέσεων που πρόλαβε να οικοδομηθεί αυτά τα 4 χρόνια, όσο το επέτρεπαν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ως μνημονιακή μικρογραφία της δεκαετίας του ’80. Διαθέτει τα ίδια κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά του πασοκικού ηθικού εκμαυλισμού της δεκαετίας του ’80 και είναι καταδικασμένο να διαλυθεί, όσον αφορά στον σημερινό συριζαικό κομματικό αυτοπροσδιορισμό του, κάτω από το ίδιο το βάρος της πραγματικότητας, επιταχυνόμενο και από την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ. Και αυτήν την εξέλιξη την είχαμε προβλέψει όλοι οι σκεπτόμενοι Δεξιοί, όχι τώρα, αλλά από την εποχή ακόμα που ήταν του συρμού όλα αυτά τα υποκείμενα όταν χόρευαν στο σύνταγμα εναντίον των μνημονίων και των… χαρατσιών, για να γλείψουν, αμέσως μετά, εκεί που έφτυναν, όπως έκαναν πάντα.

Reply
Ελευθέριος 9 July 2019 at 22:11

Ξέχασα να πω προηγουμένως,, Ti σχέση έχει ο Δένδιας με το ΥΠΕΞ; Είναι τώρα η εξωτερική πολτική της χώρας, με τέτοια μέτωπα ολόγυρα, να επαφίεται στα χέρια ενός πρωτάρη; Τι τον πέρασε τον Ερντογάν ο Μητσοτάκης, Κασιδιάρη; Μακάρι να τα πάει καλά ο άνθρωπος, αλλά είναι το κρισιμότερο υπουργείο. δεν βρήκε άλλον εμπειρότερο έστω εκτός κόμματος;

Reply
Δεξιός 10 July 2019 at 01:42

Ε, για κάτι τέτοιους, σαν τον αγαπητό Ελευθέριο, ελέχθη το περίφημο: Sutor, ne supra crepidam.

Άσε μας που θα σχολιάσεις κιόλας τον Νίκο τον Δένδια. Είδαμε και τον “έμπειρο”… νοσταλγό της ΕΣΣΔ τι κατάφερε.
Που τολμάς να κάνεις και κριτική σε έναν από τους καλύτερους υπουργούς της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, του καλύτερου Έλληνα πρωθυπουργού (μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου φυσικά). Ένας άνθρωπος που ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως απέσπασε τον θαυμασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχε την πνευματική διαύγεια να οραματιστεί και να πραγματοποιήσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ιδιοφυείς λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι σίγουρο πως με την τεράστια ευρωπαϊκή του εμπειρία, την εξαιρετική του ευφυΐα και την ευρυμάθειά του, που προσιδιάζει σε ένα πνεύμα κατεξοχήν λόγιο, θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικό εθνικό έργο και στο ΥΠΕΞ και πάντως πολύ σημαντικότερο από τους εθνικά επικίνδυνους Αριστερούς προκατόχους του.

Reply
NF 10 July 2019 at 06:28

Δεξιε, εχω να σου κανω μερικες ερωτησεις:

Το 1993 ησουν με αυτους που φωναζαν “Αλητη προδοτη Σαμαρα”, ή με αυτους που φωναζαν Ελλας Ελλας Αντωνης Σαμαρας” ;

Τι ακριβως εκανε αυτος ο μεγας πολιτικος ανηρ Δενδιας και “απεσπασε το θαυμασμο του Συμβουλιου της Ευρωπης”;
Και ποια ακριβως ηταν οι “ιδιοφυείς λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης” που οραματιστηκε και πραγματοποιησε; Γιατι εγω ξερω οτι απλως εφερνε στη Βουλη τα μεταφρασμενα νομοσχεδια που του εστελνε η Τρόικα.

Reply
NF 10 July 2019 at 06:40

Δεξιε, επειδη γραφεις ενα σωρο πραγματα ασχετα με το θεμα του αρθρου, επετρεψε μου και εμενα να γραψω κατι ασχετο:

Είμαι υπέρ και του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και της υιοθεσίας παιδιών.

Ποιος εξεφρασε την αποψη αυτη;

α) Το Τζέισον Αντιγονη του ΣΥΡΙΖΑ.
β) Ο ΓΑΠ
γ) Ο Κωστακης ο Μπακογιαννης της ΝΔ

Ναι, σωστα μαντεψες……

https://www.athensvoice.gr/politics/412204_mpakogiannis-eimai-fanatika-yper-tis-apopoinikopoiisis-tis-marihoyanas-video

Reply
Ελευθέριος 13 July 2019 at 15:00

Επειδή και οι δύο είστε άσχετοι και μουρόχαυλοι, με τα μυαλά στα κάγκελα, κολλημένοι με την μπάλα, που πετάτε συνεχώς στην εξέδρα, πάρτε και κάτι σχετικό..

http://www.cretetv.gr/antitheseis/shows-antitheseis/11054-antitheseis-aoz-energeiakoi-poroi-kai-klimatikh-allagh/

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.