Thursday 17 August 2023
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης Ελληνοτουρκικά

Ο κύρης των Ιμίων.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 20 Φεβρουαρίου 2018.

Ο 90χρονος Αντώνης Βεζυρόπουλος είναι για τα Ίμια, ό,τι η περιβόητη κυρά της Ρω, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία από το 1943 ως το 1983 σε ηλικία 93 ετών σήκωνε την ελληνική σημαία εκεί. Ο κυρ-Αντώνης από την Ψέριμο επί 25 χρόνια είχε αιγοπρόβατα στα Ίμια. Ως το 1996 χωρίς κανένα πρόβλημα, έκτοτε υπό την εποπτεία του στρατού και την ανοχή της Τουρκίας. Σταμάτησε όμως το 2004 όταν η Ελλάδα έπαυσε την χορήγηση καυσίμων.

Τα Ίμια είχαν καταστεί «γκρίζα» από τον Ιανουάριο του 1996 και ειδικότερα τον Ιούλιο του 1997, όταν στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπ. εξωτερικών Θ. Πάγκαλος αναγνώρισαν στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο» και «συνοριακές διαφορές» (territorial disputes) μεταξύ μας.

Σημειωτέον ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (το μοναδικό αποδεκτό εκκρεμές ελληνοτουρκικό ζήτημα) δεν αποτελεί συνοριακή διαφορά. Σήμερα ο κύρης των Ιμίων παρακολουθεί τα τραγικά τεκταινόμενα: το γκρίζο να γίνεται κόκκινο.

O εμβολισμός ελληνικού σκάφους από οπλισμένο τουρκικό συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 2, παρ. 4 της Χάρτας του ΟΗΕ περί «απειλής ή χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους». Σε κανονικές συνθήκες θα δικαιολογούσε αίτημα για την καταδίκη της Τουρκίας από την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, το τουρκικό Υπ.Εξ. δήλωνε απροκάλυπτα ότι «τα νησιά Καρντάκ είναι τουρκικό έδαφος». Το ελληνικό υπουργεί απάντησε αρχικά ότι «δεν γνωρίζουν γεωγραφία οι Τούρκοι», ενώ την επομένη δια του κ. Κοτζιά ότι «την επόμενη φορά(!) δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά»!

Συνοπτικά τι συμβαίνει σήμερα: το 2004 η Τουρκία αποδέχθηκε τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στο Ιράκ με Αμερικανική υποστήριξη και έλαβε ως αντάλλαγμα το Σχέδιο Ανάν, που εξυπηρετούσε τους στόχους της. Σήμερα, αντιδρά έμπρακτα στην δημιουργία δεύτερου Κουρδικού κράτους στη Συρία, επειδή σφίγγει ο κλοιός στο εσωτερικό της από εκατομμύρια Κούρδους. Διακινδυνεύει την εμπλοκή με αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, προς τέρψη ίσως της Ρωσίας, διότι η υπόστασή της είναι υπέρτερη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αυτό ορίζουν οι στρατηγικές προτεραιότητες.

Στα δυτικά της η αντίστοιχη ακροβασία είναι διπλή: αφ’ ενός στην αδύναμη στρατιωτικά Κύπρο, θωρακισμένη όμως με οικονομικά συμφέροντα Ισραηλινών, Αμερικανών, Γάλλων, Νορβηγών και Ιταλών.

Η επιλογή της Τουρκίας να αμφισβητήσει το οικόπεδο 6 ήταν πολύ προσεκτική: πρώτον διότι ο αδύναμος κρίκος όλων αυτών είναι η Ιταλία, μόνη της στις έρευνες στην εν λόγω περιοχή, και δεύτερον διότι στο σημείο εκείνο συνορεύει με την ΑΟΖ του Λιβάνου που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την διμερή συμφωνία γειτνίασης, αντίθετα με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα, των οποίων η γειτνίαση έχει επικυρωθεί από Ισραήλ και Αίγυπτο. Τουρκικός στόχος να σταματήσουν τις έρευνες οι Ιταλοί, ώστε το τετελεσμένο αυτό να της δώσει δικαίωμα λόγου και στα υπόλοιπα.

Αφ΄ετέρου στον άξονα Καστελόριζο – Ίμια – Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι, η Ελλάδα, δέχεται ατιμασμό των συνόρων της υπό την επήρεια του αναισθησιογόνου της αναμονής αμερικανικής παρέμβασης. Τουρκικός στόχος το «κοκκίνισμα» ελληνικού εδάφους και μία εύκολη επικοινωνιακή νίκη στο εσωτερικό.

Το δόγμα των δυόμιση πολέμων της Τουρκικής πολιτικής παιανίζει, ενώ ο Ερντογάν, 15 χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία συνεχίζει να κινείται με το στρατηγικό βάθος ανάδειξης της χώρας του ως μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

1 comment

Ελευθέριος 24 February 2018 at 01:12

Ναι, ο χιτλερίσκος της γείτονος μπορεί να παιανίζει δυόμιση πολέμους καθώς απέναντί του δεν βλέπει πουθενά ένα Τσώρτσιλ να τον σταματήσει, αντιθέτως βλέπει:
– τον τραμπάκουλα πρόεδρο της ατλαντικής υπερδύναμης, να τάχει κάνει μαντάρα στο μακελειό της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ μέσα στην ίδια του τη χώρα, αντί ν’αφοπλίσει τούς μακελάρηδες στα σχολειά, θέλει να οπλίσει τους δασκάλους!
– την Ευρώπη (με Ελλάδα και Κύπρο γονυπετούσες), να σέρνεται να τον προσκυνά και προσχηματικά να εξαντλεί την αυστηρότητά της με μηνύματα των αναξιόπιστων προέδρων της, τη στιγμή που ο αφιονισμένος σουλτάνος με αποθρασυμένο τσαμπουκά κουρελιάζει κάθε διεθνές δίκαιο και κάνει σουρωτήρι τα σύνορα.

Έτσι σνομπάροντας τη Δύση θέλει και μπορεί προς ώρας να το παίζει κυρίαρχος, καταμεσής τριών ηπείρων, έχοντας απ’ την άλλη για υψηλό προστάτη τον μαφιόζο πρόεδρο της ρώσικης συμμορίας.

Σε τι κόσμο μεγαλώνουμε ρε πατέρα!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.