Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Χρήστος Γιανναράς

Ποινικά τα πολιτικά εγκλήματα

Για πρώτη φορά η κομματοκρατία στην Ελλάδα μοιάζει σε πανικό. Για πρώτη φορά η ανικανότητα και φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος βγαίνουν απροκάλυπτα στο φως ή κινδυνεύουν να βγουν. Και οι κομματικές συντεχνίες πασχίζουν απεγνωσμένα αντιπερισπασμό: Να μεταθέσουν την προσοχή και οργή των πολιτών από τα πολιτικά και κοινωνικά εγκλήματα τα εγχώρια, στην «εμπάθεια» που έχουν για τους Ελληνες οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στην «αλαζονεία» τους. Κι αυτό, επειδή αρνούνται οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανικανότητα και κραιπάλη των εξουσιολάγνων της ελλαδικής πολιτικής σκηνής.


Μας έκαναν περίγελο της οικουμένης, το ελληνικό όνομα διασύρεται και χλευάζεται σε κάθε γωνιά της γης. Και θέλουν οι πολιτικοί μας να πιστέψουμε ότι, ναι μεν «έγιναν λάθη», αλλά η διεθνής διαπόμπευσή μας και ατίμωση είναι σε αναντιστοιχία με τα λάθη τους – δεχόμαστε «χυδαίες επιθέσεις», «ρατσιστική μεταχείριση», επειδή είναι «αλαζόνες» οι εταίροι μας. Επικαλούνται και στατιστικές μετρήσεις της αδικίας που μας γίνεται: Οτι υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης με δημόσιο χρέος αναλογικά μεγαλύτερο από το δικό μας και αναλογικά χαμηλότερους δείκτες ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, που όμως δεν γίνονται στόχος «ανήθικων κερδοσκόπων», «άπληστων» χρηματοπιστωτικών οργανισμών.


Ο πανικός των ανίκανων και διεφθαρμένων κομμάτων προβάλλεται σαν «καθολική αγανάκτηση» και «έκρηξη οργής» όλων των Ελλήνων για τον «ανθελληνισμό» της Δύσης. Σπασμωδική προσπάθεια να σφετεριστούν και να αποπροσανατολίσουν τον πραγματικό λαϊκό θυμό, να μας κάνουν να παραβλέψουμε τα προφανή και κραυγαλέα της φαυλότητας, της ιδιοτέλειας, της μικρόνοιας των ηγετών μας, αυτά που ρώταγε πρόσφατα και η Monde Diplomatique: Πού κατέληξαν οι πακτωλοί των χρημάτων του Ταμείου Συνοχής και των «πακέτων» της Ε.Ε.; Είκοσι εννέα χρόνια τώρα, τα κόμματα και ο υπόκοσμος που τα πλαισιώνει ασέλγησαν με αναίδεια ιταμή στο κράτος και στις λειτουργίες του, εκμαυλίζοντας με εξωφρενικά σπάταλες παροχές κοντόφθαλμους ψηφοφόρους, εξαγοράζοντας μεγαλοεργολάβους καναλάρχες, τις μαφίες των προμηθευτών του Δημοσίου, τους αδίστακτους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Ιδιοποιήθηκαν για το ακόρεστο κομματικό τους συμφέρον (συχνά και για την τσέπη τους) το χρήμα που δόθηκε για να πετύχει η χώρα την οικονομική σύγκλιση με τους εταίρους της, τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό της.


Και όταν οι παροχές της Ε.Ε. άρχισαν να στερεύουν, η κομματική κραιπάλη συνεχίστηκε με ξέφρενο εγκληματικό δανεισμό. Ακόμα κι όταν εμφανίστηκε στον διεθνή ορίζοντα η κρίση, Καραμανλής ο βραχύς και ανεκδιήγητος, αντί να θωρακίσει το λαϊκό εισόδημα με αμείλικτο κολασμό της εγχώριας κερδοσκοπίας, χάρισε 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην αλλοδαπή. Και τώρα, με τη χρεοκοπία του κράτους ψηλαφητή συμφορά, το πρώτο που πασχίζουν οι υπόδικοι αφέντες μας είναι να μεταθέσουν την προσοχή και την οργή μας στις έξωθεν προσβολές της «αξιοπρέπειας» και του «πολιτισμού» των Ελλήνων.


Οχι ότι δεν είναι απροσχημάτιστη η ευρωπαϊκή στην περίπτωσή μας κακεντρέχεια – το εξώφυλλο του γερμανικού Forum, σαν ελάχιστο παράδειγμα, κραύγασε τα συμπλεγματικά απωθημένα αιώνων τευτονικής μειονεξίας, μας πήγε πίσω στο φανατισμένο μένος των συγγραφών Contra Errores Graecorum. Ομως, το γόνιμο για τους Ελληνες αυτή την ώρα δεν είναι ο θυμός για τον πρωτογονισμό, που ουδέποτε εξαλείφθηκε από τους γερμανικούς δρυμούς. Είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να αφυπνιστούμε: να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, το ζυγό της κομματοκρατίας και, αν έχουμε ακόμα «τσαγανό», να τον αποτινάξουμε. Να τολμήσουμε κάθαρση του πολιτικού σκηνικού, να στείλουμε τους πρωταίτιους της χρεοκοπίας και διάλυσης του κράτους εκεί όπου στείλαμε και τους πρωταίτιους της εφτάχρονης ντροπής μας: σε συνεπή ισόβια.


Με συνταγματικές διαδικασίες: Νομομαθείς πολίτες να μηνύσουν τους υπουργούς που παραποιούσαν όσα λογιστικά στοιχεία υποβάλλονταν στην Ε.Ε. από το 1981 ώς σήμερα. Να μηνύσουν για κατάφωρη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος, μετά δόλου, όσους υπέγραψαν συνάψεις δανείων της χώρας, ώστε να ελεγχθεί εισαγγελικά η σκοπιμότητα, αλλά και η διαχείριση των δανείων, που οδήγησε στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Να μηνύσουν καταξιωμένοι νομομαθείς πολίτες τους υπεύθυνους για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και του Συστήματος Υγείας υπουργούς, να ερευνηθεί εισαγγελικά το όργιο της κλεπτοκρατίας και της αλυσιδωτής διαφθοράς. Να μηνυθούν οι πρόεδροι οργανισμών και ιδρυμάτων που ανέχθηκαν στρατιές αργόσχολων, κομματικά διορισμένων (σαράντα δύο «συνοδών ασανσέρ» σε αθηναϊκό νοσοκομείο, οχτώ θωρωρών για μία θύρα που ανοίγει αυτόματα, δεκαεφτά κηπουρών για τα πεύκα στο προαύλιο μουσείου δύο μικρών αιθουσών κ.ά. άπειρα ανάλογα).


Αντίστοιχες μηνύσεις για τις μυθώδεις προμήθειες από δημόσια έργα, για την έγκριση αστρονομικών αμοιβών σε προέδρους δημόσιων οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου, για τους εξωφρενικούς αριθμούς «ειδικών συμβούλων» στα υπουργεία, μηνύσεις για υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων στα προεκλογικά έξοδα των κομμάτων.


Είναι προβλεπόμενη η αντίδραση των κομματανθρώπων: «Ποινικοποιείται ο δημόσιος βίος», θα πουν. Αλλά και γιατί όχι; Αν πάσχει σε κάτι αυτή η πρόταση, είναι ότι, απλουστευμένη και επιγραμματική στο πλαίσιο μιας επιφυλλίδας, μοιάζει επιπόλαιος αυθορμητισμός, μη ρεαλιστικός. Το δύσκολο είναι να σοβαρέψει στην εφαρμογή της η πρόταση, να την επεξεργαστούν και να την πραγματώσουν έγκυροι, ευφυείς, ανιδιοτελείς πολίτες. Και τότε, ας ποινικοποιηθεί στο έπακρο ο πολιτικός βίος, αρκεί να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία.


Δεν μας έχουν αφήσει άλλη δυνατότητα, το Σύνταγμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, δεν περιέχει πια καμιά δικλίδα ασφαλείας για το ενδεχόμενο γενικευμένης διάλυσης του κράτους. Συνταγματάρχης Ζορμπάς και Γουδή αποκλείονται σήμερα εκ των πραγμάτων. Δεν μας απομένει παρά μόνο η προσφυγή στην Τρίτη Εξουσία: στη Δικαιοσύνη. Εχουν προσπαθήσει οι τύραννοι του λαϊκού σώματος να την ακυρώσουν – οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών κωμικοί, η Βουλή τούς απαλλάσσει ακόμα και για ποινικά εγκλήματα. Ο «Μέγας Εθνάρχης» είχε αποφανθεί ότι κάθε πρωθυπουργός είναι υπεράνω του νόμου, δεν δικάζεται.


Ομως, τους ξέφυγε στο Σύνταγμα το καίριο: Οι πολίτες υποχρεούνται να αντιστέκονται «με κάθε μέσο» στην κατάλυση του Συντάγματος. Αρα και ποινικοποιώντας τα πολιτικά εγκλήματα.
 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_28/03/2010_395783

.

16 comments

imago 31 March 2010 at 16:02

Να προσθέσω σε αυτό το φοβερό κείμενο και αυτούς εδώ τους στίχους:

Kι ας θυμήθκαν τους ώμους
που τους φθάσαν στην κορφή
Tί τους θέλανε τους νόμους
άμα ήτανε σωστοί;

Reply
johnmic 31 March 2010 at 16:13

Εξοχο κείμενο.

Γιάννης Μικρός.

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 1 April 2010 at 06:57

“Οι πολίτες υποχρεούνται να αντιστέκονται «με κάθε μέσο» στην κατάλυση του Συντάγματος. Αρα και ποινικοποιώντας τα πολιτικά εγκλήματα”

Μήπως είναι ευκαιρία να ξεκινήσει μια τέτοια κίνηση μέσα από το διαδίκτυο, έστω και με συλλογή υπογραφών;

Reply
Πατριώτης 1 April 2010 at 10:13

“Καραμανλής ο βραχύς και ανεκδιήγητος” ήταν αυτός που είχε επαγγελθεί την “επανίδρυση του κράτους”. Ίσως, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, διότι δεν τον θεωρώ ιδιαιτέρως ευφυή, είπε μία μεγάλη αλήθεια.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πολιτικό σύστημα (δεν θα επεκταθώ τώρα, διότι το θέμα είναι πελώριο) και να αποκλειστούν από την πολιτική ζωή του τόπου όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν από την μεταπολίτευση και μετά. Νομίζω ότι 36 χρόνια είναι αρκετά για να δείξουν ότι το “σύστημα” δεν δουλεύει, δεν “τραβά”. Δεν δούλεψε ποτέ.

Δεν ξέρω αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη πια και πώς θα αναστραφεί.

Reply
Γιώργος Αποστολόπουλος 2 April 2010 at 05:11

Μπράβο.
Συμπυκνωμένα σε μιά σελίδα όλα όσα κουβεντιάζει ο πολύπαθος αυτός λαός στις παρέες, στα πηγαδάκια, στα καφενεία.
Και θα ήταν μιά καλή ιδέα να τους πλακώσουμε στις μηνύσεις.
Όλους όσους κυβέρνησαν -απ΄το 74 και πέρα όμως, όχι απ΄το 81- κι ας αθωωθούν όσοι δεν έκλεψαν. Όσοι είναι αθώοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, δε θα τους πειράξει η “ποινικοποίηση”.
Το θέμα είναι αν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους δικαστές. Γιατί και σ΄αυτό το χώρο, οι πολιτικοί έλυναν κι έδεναν τόσα χρόνια.
Και “παραδικαστικό” είχαμε και δικαστές που τα παίρνανε βρέθηκαν και κάθε που άλλαζε η κυβέρνηση βλέπαμε ν΄αλλάζουν οι κορυφαίοι λειτουργοί της δικαιοσύνης.
Που να πατήσουμε, σε ποιόν να βασιστούμε, που να γυρέψουμε το δίκιο μας…

Reply
KAΠETAN ΚΕΦΑΛΟΣ 2 April 2010 at 17:49

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ???ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ????ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛ. ΔΥΝΑΜΕΙΣ??
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑ!!!!
ΝΑ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!!
ΕΓΕΡΘΕΙΤΕ ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΠΟ.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!!

Reply
Don Loco 2 April 2010 at 20:17

Ηγέτης : ως γενική έννοια, για οποιονδήποτε έχει ανώτατο αξίωμα: ~ κράτους. || αυτός που είναι επικεφαλής, που διευθύνει, διοικεί ή πρωτοστατεί και κατευθύνει κάποια δραστηριότητα ενός συγκροτημένου συνόλου• αρχηγός που θεωρείται προικισμένος με ιδιαίτερες ικανότητες.

(ή πρωτοστατεί και κατευθύνει κάποια δραστηριότητα ενός συγκροτημένου συνόλου)

Σε περίπτωση που κάποιοι Ηγέτες ενδιαφέρονται για ψηφοδέλτιο, θα έβαζα σε ψηφοφορία σύμφωνα με τα ελάχιστα που αντιλαμβάνομαι τους παρακάτω. Εσείς βάλτε όποιον άλλο και όπου αλλού νομίζετε:

Πρόεδρος δημοκρατίας : Γιανναράς

Πρωθυπουργός : Πατριώτης Δημοκρατούλης της Αρετής

Αρχιεπίσκοπος : Αμβρόσιος Σεραφείμ του Καλλινίκου

Υπουργός Εξωτερικών : Μάζης

Υπουργός Εσωτερικών : Θα βρούμε κάποιον

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας : Έλληνας Εργαζόμενος- Φορολογούμενος

Υπουργός Εθνικής Παιδείας : Νικοπούλου

Υπουργός Εθνικής Αμύνης : Χαραλαμπόπουλος

Υπουργός Θρησκευμάτων : Μεταλληνός

Υπουργός Υγείας : Τενέζος

Υπουργός Τύπου : Χατζάρας

Υπουργός Πολιτισμού : Ληναίος Θεοδωράκης του Περικλή και της Σοφίας

Υπουργός Εθνικών Μεταφορών : Βγενόπουλος

Υπουργός Αθλητισμού : Πύρος ο Αξέχαστος

Άντε, βάλτε ένα χεράκι, βοηθήστε τον τρελό

Υπογραφή : Don Loco

Reply
Φερώνυμος 2 April 2010 at 22:05

Νομίζω ότι μία λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι η αναθεώρηση του άρθρου 44 πργ 2 του Συντάγματος που
αναφέρεται στο τρόπο διεξαγωγής Δημοψηφισμάτων ως εξής:

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ερώτημα που έχει συνυπογραφεί από το 5% των εγγεγραμμέων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θεωρείται έγκυρο εφ’ όσον έχει συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το ήμισυ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://feronymos.blogspot.com

Reply
εύδειος 3 April 2010 at 17:10

Καλή Ανάσταση αδέλφια Ἐλληνες.Ο Καλός Θεός αν δεί τη μετάνοιά μας δεν θα μας αφήσει να χαθούμε.Όλοι αυτοί που μας πλήγωσαν και μας πληγώνουν θα δώσουν λόγο εἰτε στη δικαιοσύνη εἰτε στο Θεό.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΛΛΑΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Reply
ΚΕΡΑΥΝΕΙΟΣ 6 April 2010 at 06:07

Ποιος θα μας γλυτωσει ομως απο τους φυλακες;

Reply
nectos 8 April 2010 at 14:38

Πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί νόμους που να επιτρέπει την κυβέρνηση να βάζει πρόστιμα και να φυλακίζει τους υπουργούς που έκαναν κατάχρηση ή κακοδιαχείριση δημόσιων χρημάτων ή
δεν χειρίστηκαν σωστά τις υποθέσεις των εθνικών μας θεμάτων.
`Οπως είπε και ο λαικός φιλόσοφος Μακρυγιάννης είμαστε στο “Εμείς”.Οπότε και οι πολιτικοί
ως κοινή θνητοί δεν είναι αλάνθαστοι.Τότε πρέπει να επεμβαίνει η Δικαιοσύνη να τους τιμωρεί αυστηρά ώστε να παραδειγματίζονται και όσοι πολιτικοί άρχοντες έχουν ροπή στον
προσωπικό ευδαιμονισμό.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
imago 8 April 2010 at 14:43

“να φυλακίζει τους υπουργούς που έκαναν κατάχρηση ή κακοδιαχείριση δημόσιων χρημάτων ή
δεν χειρίστηκαν σωστά τις υποθέσεις των εθνικών μας θεμάτων.”

Συμφωνώ και εγώ με αυτό. Βέβαια το ερώτημα εδώ είναι, ποιός από τους υπουργούς έχει με βάση αυτό το κατηγορητήριο την δυνατότητα και το κύρος να κατηγορήσει άλλον συνάδελφο και να τον οδηγήσει στην δικαιοσύνη.

Reply
Νίκος Παπαγεώργης 11 April 2010 at 10:59

Το άρθρο εκφράζει τις σκέψεις του απλού Έλληνα, όμως αναφορικά με τις λαϊκές μηνύσεις, μάλλον ανεφάρμοστο μου φαίνεται. Ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση της SIEMENS, καθυστέρησε για μήνες την αποστολή της δικογραφίας στην Βουλή, με αποτέλεσμα να προλάβει ο Καραμανλής να κλείσει την Βουλή τον Μάιο του 2009 (για εκλογές) και έτσι να υπάρξει παραγραφή των σχετικών εγκλημάτων…!!!
Όταν περάσανε τον εν λόγω κύριο από πειθαρχικό, απάντησε ότι δεν είχε αρκετούς συνεργάτες, γι’ αυτό καθυστέρησε…!!!

Επίσης, υπάρχει και μία άλλη καλή αντίδραση του συστήματος.
Όταν τον Νοέμβριο του 2008, πάλι με την υπόθεση της SIEMENS, ξέσπασε πρωτοφανής αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των κομμάτων, ο κ. Στυλιανίδης βγήκε και αναφώνησε εκείνο το αμίμητο “Καραμανλής ή χάος”. Το γεγονός ότι η Αθήνα τον επόμενο Δεκέμβριο καιγόταν από τους αναρχικούς για μέρες ολόκληρες, με την αστυνομία να έχει εντολές να μένει απαθής, μάλλον δεν ήταν τυχαίο: κάτσετε ήσυχα, μην αμφισβητείτε το πολιτικό κατεστημένο, μην οδηγήσουμε την χώρα σε ακυβερνησία και γίνεται όλοι σας έρμαιο των αναρχικών και των τρομοκρατών. Φυσικά, μετά τα επεισόδια, τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ανέβηκαν.

Μάλλον με τις μηνύσεις στο χέρι θα μείνουμε…

Reply
Δημήτριος Χατζηνικολάου 19 April 2010 at 12:25

Το κείμενο είναι όντως πολύ καλό. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται να υλοποιήσει την πρόταση να μηνυθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής. Δυστυχώς, πάντα εκεί μένουμε: Στα κείμενα και στα παχειά λόγια. Γι αυτό και τις τελευταίες δεκαετίες μας κυβερνούν προδότες. Εμείς δε με την ανοχή μας συμπράττουμε στην προδοσία και στην ισοπέδωση των πάντων. Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά, τότε οι γενιές μας θα μείνουν στην Ιστορία γνωστές ως γενιές προδοτών!

Reply
Αλεξάνδρα Καλούδη 20 April 2010 at 09:35

Σκέφτομαι πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια του Κοσμά του Αιτωλού: “Δεν βλέπετε όπου το γένος μας αγρίευσεν απ’ ατην αμάθεια και εγίναμεν όλοι ωσάν θηρία;”

Reply
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΔΗΣ 10 May 2010 at 06:49

Για ὰλλη μια φορά, γειά στο στόμα σου κύριε Γιανναρὰ!
Νὰ`στε πάντα καλά. Τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως τα λέτε (δυστυχώς). Μακάρι να γίνουν αυτά που προτείνετε.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.